Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Praktijklokalen Nickerie onderdeel beleid industriële ontwikkeling

De LBO STS Nickerie is vier praktijklokalen rijker. De officiële opening van deze onderwijsfaciliteiten heeft op zondag 26 juni 2022 plaatsgevonden. President Chandrikapersad Santokhi, die speciaal hiervoor en andere activiteiten naar het westelijke district was afgereisd, benadrukte dat deze ontwikkeling geplaatst moet worden tegen de achtergrond van het integraal beleid van de regering. Dit integraal beleid is gericht op de industriële ontwikkeling van Suriname. Zowel het staatshoofd als onderwijsminister Marie Levens bleef stilstaan bij de opkomende olie- en gassector, waarbij vooral local content van belang zal zijn, voornamelijk met Surinaamse inbreng.

President Santokhi legde de nadruk op het voorbereid zijn op de opkomende industrie, waarbij niet alleen de betrokkenheid van de Surinaamse local content van belang zal zijn, maar ook het effect van de spin-off naar de samenleving. “Als we willen dat local content met betrokkenheid van Surinamers moet plaatsvinden, moet er geïnvesteerd worden in het onderwijs”, aldus het staatshoofd. Hij zegt dat leerlingen klaargestoomd moeten worden om deelgenoot te zijn van die industriële ontwikkeling. President Santokhi bleef ook stilstaan bij de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS), die op maandag 27 juni van start gaat en de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering, begin juli in Suriname. Hij zegt dat er voor de industriële ontwikkeling kader en deskundigheid nodig zal zijn, waarvoor het nodig is dat jonge mannen en vrouwen beroepsgericht opgeleid zijn. Volgens president Santokhi komen alle districten aan de beurt voor beroepsgerichtsonderwijs. “Omdat deze de richting zal zijn die de toekomst van Suriname zal bepalen.”
Minister Levens benadrukte dat deze stap in het onderwijs gezien moet worden tegen de achtergrond van het bereiken van standaarden. Het ministerie heeft namelijk met het oog op certificering standaarden van de wereld in zijn onderwijspakket opgenomen. De bewindsvrouw zegt dat daarom opleidingen en diploma’s ook gecertificeerd worden. Dit alles ook vanwege de local content waarbij de vraag naar gecertificeerd personeel groot zal zijn. “Alles heeft te maken met de ontwikkelingen in het land. We gaan onze eigen mensen opleiding zodat we het land zelf kunnen ontwikkeling”, aldus de bewindsvrouw.

Volgens directeur Beroepsonderwijs Gracia Ormskirk is beroepsonderwijs praktijkgericht. Dit houdt in dat studenten kennis zullen maken met moderne machines en daarmee dus dichterbij het bedrijfsleven en de werkelijkheid komen. De taak van het ministerie is om erop toe te zien dat de randvoorwaarden worden geschapen om talent gericht onderwijs aan te bieden die afgestemd is op de vraag van de 21ste eeuw. Directeur Ormskirk riep leerkrachten en studenten op zich open te stellen wanneer de leerstof wordt overdragen en het respectievelijk over te nemen. Ook roept ze op om heel zuinig te zijn met de middelen. De onderwijsfunctionaris feliciteert de totale samenleving in het bijzonder Nickerie.

Districtscommissaris ad interim Sherin Bansi-Durga zegt dat het tot stand brengen van de praktijklokalen aangeeft hoe belangrijk de aanpak aan de basis is om ontwikkeling te brengen. Volgens haar is kenniseconomie is een van de belangrijkste productiefactoren geworden. Als samenleving zullen wij ons op alle niveaus moeten ontwikkelen om maximaal profijt te halen uit onder meer onze grondstoffen. Daarbij zullen wij ervoor moeten zorgen dat er gekwalificeerd personeel aanwezig is. Schooldirecteur Wirjanand Premchand sprak van een belangrijke dag voor de onderwijsinstelling die dit jaar ook haar 40ste jaardag viert. Hij merkte op dat het machinepark ook na 40 jaar is vernieuwd. DNA-lid Stephen Madsaleh toonde zich trots dat er een stukje ontwikkeling komt voor het onderwijs in Nickerie. Hij riep de jongeren op goed en verantwoord gebruik te maken van de faciliteiten.