Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Organisatie voor onderwijssamenwerking zoekt aansluiting van Suriname

Op maandag 01 mei 2023 heeft de secretaris-generaal van de Organisation of Educational Cooperation (OEC), Manssour Bin Mussallam, een officieel werkbezoek gebracht aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Secretaris-generaal Manssour Bin Mussallam legt een aantal bezoeken af in het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika om de regio verder te informeren over de doelstellingen van de organisatie en de belangstelling te wekken om lid te worden.

Tijdens de bijeenkomst tussen de minister en de OEC-functionaris is er informatie uitgewisseld over de oprichting van de OEC, door 27 landen uit Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Afrika, Azië, Midden-Oosten en de Pacifische eilanden. Ook de inzet van de OEC voor het bevorderen van evenwichtig en inclusief onderwijs, evenals het bevorderen van innovatieve technologie en verdere ontwikkeling op het gebied van onderwijs werd aan de orde gesteld.

Volgens de secretaris-generaal reikt de visie en het mandaat van de organisatie verder dan onderwijs alleen. De organisatie richt zich eveneens op het internationaal financieel systeem, met name de schuldenlast van de lidlanden, door deze te ondersteunen middels, onder andere, de versterking van de eigen capaciteit en zich richten op potentiële projecten en zwakke punten in strategische gebieden structureel aan te pakken. Dit alles via de Common Leveraging Union of Borrowers (CLUB) – een belangrijk instrument van de OEC.

De secretaris-generaal vermeldde dat de organisatie zich blijft inzetten voor financiële, technische en institutionele versterking van haar lidstaten en nodigde Suriname uit om ondertekenaar te worden van de Universele Verklaring over evenwichtig en inclusief onderwijs (UDBIE) en deel te nemen aan de General Assembly die in juni dit jaar zal worden gehouden.

Minister Ramdin bedankte de secretaris-generaal voor zijn bezoek aan Suriname en voor het interesseren van Suriname om lid te worden van de organisatie. Volgens de bewindsman richt Suriname zich op een onderwijssysteem dat gebaseerd is op duurzaamheid. Minister Ramdin gaf verder aan ingenomen te zijn met de “Common Leveraging Union of Borrowers (CLUB)” en de doelstellingen daarvan. Suriname is uitgenodigd voor de volgende algemene vergadering in juni.