Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Nieuwe VN-coördinator brengt beleefdheidsbezoek aan president Santokhi

Joanna Kazana, de recent aangestelde Resident Coordinator van de Verenigde Naties voor Suriname, heeft op 8 mei 2024 een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Bij het bezoek op het kabinet van de president was minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, aanwezig. President Santokhi heette de coördinator welkom in ons land en beklemtoonde de goede samenwerking met de wereldorganisatie. Het staatshoofd memoreerde ook het bezoek van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres aan Suriname in 2022, een bezoek dat een diepe indruk heeft achtergelaten bij het hoofd van de organisatie.

President Santokhi gaf verder een samenvatting van het gevoerde beleid door de regering Santokhi-Brunswijk en lichtte de hervormingsmaatregelen die de regering doorvoert, toe. Het staatshoofd gaf aan dat er grotere macro-economische vorderingen zijn geboekt in de afgelopen tijd maar dat deze gepaard zijn gegaan met een hoge prijs voor de gemeenschap. De regering zet zich in om het leven van burgers te verbeteren en wil vooral terug geven na jaren van zware offers.

Coördinator Kazana sprak haar dank uit aan president Santokhi voor de ontvangst en de goede samenwerking tussen de VN en Suriname . Zij feliciteerde het staatshoofd met de succesvolle organisatie van de ACS-top die momenteel gaande is in Paramaribo en gaf aan dat de VN in Suriname ernaar uitkijkt om vooral door te gaan met de goede en interdepartementale samenwerking. Diverse suborganisaties van de VN, waaronder de PAHO, FAO en Unicef voeren projecten uit ons land. In de komende tijd zal er meer expertise-uitwisseling plaatsvinden om vooral kleine en middelgrote ondernemers te ondersteunen. Kazana memoreerde dat secretaris-generaal Guterres Suriname inderdaad een speciale plek geeft en ons land als voorbeeld noemt van een duurzaam en groen beleid, waar de bossen goed behouden zijn. Ze sprak zich ook lovend uit over de vergrote zichtbaarheid van Suriname op internationale fora, onder andere bij de Ecosoc, de economische raad van de VN.

President Santokhi vroeg bij deze gelegenheid ook aandacht van de VN voor de aanpak en beheersing van de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Ons land is net als vele andere gebieden in de wereld niet bespaard gebleven van extreme weersverschijnselen. Het staatshoofd gaf aan dat landgenoten in het binnenland te kampen hebben met extreme droogte, die ernstige gevolgen voor de voedsel- en bestaanszekerheid teweeg bracht. De regering speelt hierop in met het beschikbaar stellen van voedsel. President Santokhi vroeg ondersteuning van de VN voor een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering gebaseerd op de Surinaamse realiteit, om duurzaam beleid uit te voeren. Joanna Kazana gaf aan dat dit in het vervolgtraject wordt meegenomen. De VN heeft volgens haar speciale mechanismen ingesteld om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren. Mondiale samenwerking blijft hierbij zeer  belangrijk.