Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op uitnodiging van zijn collega, Antonio Tajani, Minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Italië, deelgenomen aan de 11th Italy, Latin-America and Caribbean Conference welke werd gehouden op vrijdag 13 oktober 2023 in Rome, Italië.
Dit evenement betreft een tweejaarlijks evenement, welke wordt georganiseerd door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking in samenwerking met de Italo-Latin-American International Organisation (IILA), en is bedoeld om de ontwikkeling van de betrekkingen met Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied te verstevigen en te evalueren. Hierbij worden bepaalde thema’s ontwikkeld zoals de diplomatie van de groei; het bevorderen van investeringen en gelijke en voordelige partnerschappen voor alle betrokken actoren; samenwerking in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en op het gebied van justitie en veiligheid; en samenwerking op het gebied van culturele, academische en wetenschappelijk-technologische kwesties.
De editie van 2023 had als focus om de herlancering van de politieke betrekkingen met de regio te bevorderen en te versterken om zodoende samen te werken om de nieuwe mondiale uitdagingen het hoofd te bieden.
De conferentie bestond uit twee thematische sessies. De eerste sessie had als thema ‘Italië en Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied: de uitdagingen van een veranderende wereld’ welke als doelstelling had om ruimtes te onderzoeken voor samenwerking in het licht van nieuwe mondiale uitdagingen van de klimaatcrisis tot waardeketens, energie en voedselzekerheid. De tweede sessie stond in het licht van ‘Samengroeien’ en richtte zich op de groeidiplomatie en gelijkwaardige partnerschappen. Dit evenement werd gevolgd door een evenement gewijd aan juridische diplomatie, een discussie op het niveau van de hoofden van de nationale wetshandhavingsautoriteiten over samenwerking op de cruciale gebieden van justitie en veiligheid.
Vanuit de Caraïbische regio is, onder andere, gevraagd voor gezamenlijke aanpak van de gemeenschappelijke vraagstukken waarmee landen in deze regio kampen, waaronder voedselveiligheid en zekerheid en de overgang naar energieopwekking door middel van hernieuwbare energie. De dringende aanpak voor de bescherming van het milieu en het aanpassen aan de huidige en toekomstige effecten van klimaatverandering alsook het zoveel als mogelijk mitigeren van de gevolgen van klimaatverandering werden ook benadrukt. Deze vraagstukken zullen als leidraad dienen bij de Milieuconferentie (COP 28) in november/december dit jaar in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.
Tijdens zijn spreekbeurt benadrukte minister Ramdin dat nu meer dan ooit de tactische allianties versterkt moeten worden voor de aanpak van de vele crises waarin landen in de Caraïbische regio verkeren, en wel door middel van solidariteit en partnerschap. “Door lidstaten zal samengewerkt moeten worden om de productie te verhogen en zodoende minder afhankelijk te zijn van leningen”, aldus de minister.
De minister gaf tot slot aan dat Suriname ernaar streeft om in 2028 de offshore olieproductie te starten en dat Suriname, als carbon-negatief land mogelijk het eerste land kan worden om koolstofkredieten te verkopen hetgeen de noodzakelijke middelen kan opleveren om ontbossing tegen te gaan.
In de marge van de conferentie heeft minister Ramdin ook een gesprek gevoerd met de burgermeester van Lazio, Francesco Rocca, omtrent de kandidatuur van Rome voor het organiseren van de Expo 2030.