Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Minister Ramdin bespreekt bilaterale betrekkingen met Guyanese counterpart

April 21, 2023

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op donderdag 20 april 2023 een ontmoeting gehad met Hugh Hilton Todd, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Guyana. De ontmoeting was om manieren te bespreken om de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen verder te verbeteren. 

De ministers bevestigden de toezegging van Guyana en Suriname om de initiatieven voort te zetten die zijn overeengekomen binnen het platform voor strategische dialoog en samenwerking (SDCP). Zij herhaalden de toezegging van de respectieve presidenten van Guyana en Suriname om de bilaterale betrekkingen te versterken door middel van een versterkte en duurzame dialoog alsmede praktische en effectieve samenwerkingsprogramma’s die de bevolking van beide landen ten goede moeten komen.

De functionarissen werden het ook eens over een strategie om de besprekingen over verschillende onderwerpen de komende maanden vooruit te helpen. In dit verband benadrukte minister Todd de twee prioritaire gebieden voor Guyana welke van wederzijds belang worden geacht en beide landen ten goede moeten komen, namelijk de visvergunningen voor Guyanese vissers en de overbrugging van de Corantijnrivier. Minister Ramdin benadrukte de prioriteitsgebieden voor de regering van Suriname, namelijk de grensproblematiek, de bouw van de Corantijnbrug, de strategische samenwerking op het gebied van olie en gas en de voortgezette samenwerking op het gebied van veiligheid.

De MoU tot oprichting van het SDCP was reeds getekend door Guyana en Suriname tijdens een presidentieel bezoek van Guyana aan Suriname in november 2020 met als doel de samenwerking te versterken door de oprichting van verschillende werkgroepen op een aantal gebieden, waaronder infrastructuur, landbouw, veiligheid, gezondheid, handel en milieu.