Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Kunstgrasveld J.C.C. in gebruik genomen door president Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft op het terrein van het Jeugd Correctie Centrum (J.C.C.) een kunstgrasveld geopend. De onthulling is op dinsdag 15 december gedaan door het staatshoofd en aanwezig waren ook de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, en minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.

President Santokhi geeft aan dat het belangrijk is om alle schakels te identificeren in de justitiële keten en daarin te investeren. “Kinderen horen niet thuis in de gevangenis, kinderen horen niet achter muren. En als kinderen in detentie zijn, moeten wij ervoor zorgen dat ze op een kindvriendelijke manier worden bejegend en opgevoed. Zij mogen niet nog een keer het slachtoffer worden in de toekomst. Wij zijn verantwoordelijk dat we geen andere muren voor ze gaan bouwen in de samenleving”, aldus het staatshoofd.

Kenneth Jaliens, vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), heeft benadrukt dat de visie van het “World Coach Programma” niet alleen gefocust is op de technische vaardigheden van de voetbalsport, maar ook op de sociale en maatschappelijke begeleiding van jongeren, waar lifeskills aangeleerd worden. “Wij zijn enorm blij dat we de president en de jongeren van het J.C.C. dit kunnen bieden. De aanleg van dit sportveld is stap 1, de volgende stap is een activeringsprogramma. Een effectief resocialisatieprogramma is van eminent belang om de jeugdigen klaar te stomen voor de maatschappij”, aldus de KNVB-vertegenwoordiger.

Minister Kenneth Amoksi heeft een speciale dank uitgebracht aan de KNVB voor het mede mogelijk maken van de oplevering van dit kunstgrasveld. De bewindsman geeft aan dat het een immense uitdaging is om projecten uit te voeren voor jongeren in detentie en spreekt van een hoogtepunt die zal bijdragen tot het resocialisatie proces. “Ik draag het project alternatieve straffen een warm hart toe.” Het Wetboek van Strafrecht biedt een juridisch kader om jeugdigen die strafbare feiten van geringe ernst hebben gepleegd via een alternatieve aanpak van een strafblad te onthouden. “Er is een commissie om het model ‘wetgeving van alternatieve straffen’ toe te passen in Suriname, ik kijk uit naar hun verrichtingen en aanbevelingen”, aldus de justitie-topman.

President Santokhi heeft in zijn toespraak aangegeven dat de regering niet werkt naar een volgende verkiezing, maar naar een volgende generatie. “De eerste steen van het J.C.C. heb ik gelegd in 2009 als minister van Justitie en Politie en kijk waar we nu staan. Wij moeten meerdere stenen aandragen die als bouwstenen moeten dienen om deze samenleving opnieuw te gaan opbouwen.” De president benadrukt dat het pijnlijk is om te zien dat er heel wat mooie projecten niet zijn afgerond vanwege simpele politieke redenen; het Jeugd Correctie Centrum, Hoofdbureau van Politie, gerechtsgebouw voor Nickerie, brandweerkazerne en politiebureau te Moengo. “Als er goede projecten zijn moet je doorgaan ermee, wij hebben nu een kundige minister om de projecten af te ronden.”