Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

“Indiase cultuur in Suriname zal nog lang voortbestaan”

Op het Onafhankelijkheidsplein heeft ter gelegenheid van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie een cultureel festival plaatsgevonden met de Indiase president Droupadi Murmu als eregast. Met het evenement wordt volgens president Chandrikapersad Santokhi de rijke cultuur gevierd die de Hindoestaanse voorouders meebrachten naar hun nieuwe thuisland. “Sinds de begindagen is de Indiase cultuur levend gehouden en van generatie op generatie doorgegeven”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

De president stelt dat de culturele optocht die gepaard ging met de viering, een perfect voorbeeld is van het Indiase culturele erfgoed in Suriname. “Hoewel we misschien onze eigen Surinaamse twist hebben toegevoegd aan de traditionele Indiase cultuur van onze voorouders, is het nog steeds dezelfde glorieuze Indiase cultuur, die we hier vieren en genieten.” De president vindt dat het Indiase culturele erfgoed een van de meest bindende factoren is tussen Suriname en India. Hij verzekerde de Indiase delegatie dat de Indiase cultuur in Suriname nog vele generaties en decennia in leven zal worden gehouden.

Om een beeld te geven van die rijke Indiase cultuur is er op het Onafhankelijkheidsplein een authentiek contractarbeidersdorp uit de grond gestampt. Acteurs bootsten na hoe de contractarbeiders met de Lalla Rookh aankwamen, zich lieten registreren en zich tenslotte naar het dorp begaven. In het dorp werd het leven van de toenmalige contractarbeiders zo goed als mogelijk nagespeeld. Kleinvee, bananenaanplant, een waterput en een zelfs een hindoestaans huwelijk maakten het geheel compleet.

Met de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie wordt volgens president Santokhi het feit herdacht en gewaardeerd dat de dappere voorouders vele maanden van India naar hun nieuwe en nog onbekende thuisland Suriname reisden. “We zullen het harde werk dat onze voorouders moesten verduren niet vergeten en we waarderen het pad dat ze hebben gebaand voor een betere toekomst, generaties lang”, zei het staatshoofd.