Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Hervatting Petrocaribe-regeling onderdeel energiestrategie Caricom

Caricom-leiders beraden zich over het hervatten van de Petrocaribe-regeling van Venezuela. De regionale leiders hebben hierover van gedachten gewisseld tijdens de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering in Paramaribo, Suriname. Tijdens de afsluitingspersconferentie op dinsdag 5 juli 2022 is aangegeven dat de Verenigde Staten van Amerika zal worden benaderd over de eenzijdige sancties, die zijn opgelegd aan het Zuid-Amerikaanse land. Premier Ralph Gonsalves van St. Vincent and the Grenadines zegt dat dit niet op een confronterende manier zal gebeuren, maar met dialoog.

“Zowel de Verenigde Staten van Amerika als Venezuela zijn onze vrienden. Dit is hoe verantwoordelijke volwassen leiders een problemen aanpakken”, aldus de regeringsleider. Hij is tijdens de persconferentie ingegaan op vragen betreffende de regionale energiestrategie van de Caricom. Petrocaribe behelst een Venezolaans olieprogramma dat in 2005 werd opgestart en waarbij olie tegen gunstige voorwaarden geleverd werd aan 17 deelnemende landen. De unilaterale sancties door de VS aan Venezuela opgelegd in de tijd van president Donald Trump maakte een einde aan de Petrocaribe-regeling. De regeling was zeer gunstig voor verschillende landen in het Caribisch gebied en leverde belangrijke financiële voordelen op voor de deelnemende landen.

Vanwege de oorlog in Europa heeft de VS besloten een speciale uitzondering te maken voor Europese landen, ofschoon de sancties een unilateraal karakter hebben. De sancties zorgden er gedeeltelijk voor dat Rusland meer geld uit energie haalt en de oorlog financiert. Daarnaast heeft de VS zelf ook Venezuela benaderd om na te gaan welke regelingen getroffen kunnen worden om extra energieproducten te krijgen. “Maar je kunt geen uitzonderingen bieden aan Europa, tegelijkertijd Venezuela benaderen voor een speciale regeling en ons laten lijden. Het is niet meer dan normaal dat we deze kwestie vierkant op tafel leggen”, benadrukt premier Gonsalves.

In de Caricom bestaat reeds een regionaal energiebeleid, dat zich richt op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Wat de kwestie echt urgent maakt voor bespreking tijdens de staatshoofdenvergadering, is de manipulatie van de markt met betrekking tot olieproductie en -distributie, welke verergerd wordt door de Russisch-Oekraïense oorlog. De stijgende olieprijs treft alle producten die met energie te maken hebben.