Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

GCC streeft naar win-winsituatie in samenwerking met Caribische regio

De Gulf Cooperation Council (GCC) streeft naar een win-winsituatie in de samenwerking met verschillende Caricom-landen. Jasem Mohamed Albudaiwi, secretaris-generaal van de GCC, heeft in een interview met de Communicatie Dienst Suriname aangegeven dat de samenwerking voordelen moet opleveren voor de volken van beide regio’s. De GCC bestaat uit zes landen, waaronder Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De GCC neemt deel aan de conferentie van de Associatie van Caribische Staten in Suriname in de hoop nieuwe partnerschappen aan te gaan.

Albudaiwi deelde mee dat de samenwerking tussen de GCC en de Caribische landen begon op 18 september 2023 in New York, met de ondertekening van een memorandum of understanding (MOU). Dit MOU omvat clausules en ideeën die spreken over samenwerking, bijstand, betrokkenheid en connectiviteit tussen de GCC-regio en het Caribisch gebied. “Beide partijen ontdekten dat er vele mogelijke manieren zijn om connectiviteit, samenwerking en het leren van en het helpen van elkaar te verbeteren. Onze eerste stap naar elkaar toe is ervoor te zorgen dat we leren en een win-winsituatie bereiken waar beide regio’s baat hebben bij het partnerschap”, merkte de GCC-topman op.

Het primaire interessegebied van de GCC is ontwikkeling, waarbij samenwerkingen al vóór de ondertekening van het MOU zijn gestart. Zo is de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) al actief in Suriname en heeft het Koeweit Fonds voor Ontwikkeling in 2019 een ontwikkelingslening verstrekt. Naast ontwikkeling zijn er ook andere gebieden waarop de GCC en het Caribisch gebied kunnen samenwerken, zoals voedselzekerheid, waterzekerheid, energie, hernieuwbare energie, investeringen, toerisme en de bouw van fabrieken. “We zijn een regio van landen die onze eigen regio hebben opgebouwd en nu tot de topklasse behoren. Ons doel is nu om contact te leggen met onze vrienden over de hele wereld en met hen samen te werken, te investeren en ontwikkelingsplannen te maken”, benadrukte Albudaiwi.

Wat betreft de specifieke samenwerking tussen de GCC en Suriname merkte hij op dat een land van de GCC, de Verenigde Arabische Emiraten, al werkt aan de bouw van een haven in Suriname. “Koeweit was hier met een ontwikkelingslening. De andere GCC-landen hebben twee opties: de bilaterale optie om samenwerking met Suriname direct aan te gaan of via de GCC, waar we via het MOU kunnen werken”, stelde hij. Albudaiwi heeft op 8 mei ook een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Tijdens dit bezoek heeft hij met het staatshoofd van gedachten gewisseld over de potentiële samenwerking tussen Suriname en de GCC.