Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Franse ambassade organiseert voor tweede keer Franse dagen in Paramaribo

Na het succes van vorig jaar hebben de Franse ambassade in Suriname en Guyana, de lokale afdeling van de Territoriale Collectiviteit van Guyana en de Alliance française Suriname evenals de partners de tweede editie van de “Journées françaises à Paramaribo” of “Franse dagen in Paramaribo” georganiseerd. Deze reeks van evenementen is gehouden van 16 tot en met 23 november 2023. Op 22 november werd ook de 10e verjaardag van de territoriale gemeenschap van Frans-Guyana in Suriname gevierd op de Franse ambassade. Bij deze gelegenheid was ook president Chandrikapersad Santokhi aanwezig.

Het hoofddoel van deze activiteiten is om Frankrijk in al zijn diversiteit te promoten in Suriname, met bijzondere aandacht voor taal, cultuur, film en gastronomie. Dit jaar staan de activiteiten in het teken van Frankrijks wereldwijde campagne onder de leuze: “Make It Iconic – Choose France”. Hierbij worden de aantrekkelijke kanten van Frankrijk belicht, met name de Franse manier van doen. Ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste gaf aan dat het evenementenprogramma zeer gevarieerd is net als Frankrijk zelf. “Het programma omvat een breed scala aan onderwerpen waarvan we hopen dat ze ons land onder de aandacht zullen brengen”, sprak de ambassadeur.

Enkele activiteiten die tijdens deze week zijn uitgevoerd waren wijnproeverij, een conversatiesessie tussen Franstalige diplomaten en Surinaamse ambtenaren die Frans leren op het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname, een Paramaribo Cycling Tour, de slotceremonie van de Inter-Guyaneze Spelen, een Filmmiddag voor Universele Dag van het Kind. Twee filmvoorstellingen voor kinderen en jongeren in het licht van het VN-wereldgebeuren, een conferentie met als thema: ‘Diplomatie vroeger en nu’ en de viering van de 10e verjaardag van de territoriale gemeenschap van Frans-Guyana in Suriname. Op donderdag 23 november worden de Franse dagen afgesloten met een rondleiding aan boord van het marineschip “La Combattante”. Door middel van deze evenementen viert en benadrukt de Franse ambassade in Suriname en Guyana opnieuw de vruchtbare resultaten van de voortdurende samenwerking tussen de twee landen. Verschillende bedrijven etaleerden hun producten waarbij de samenwerking tussen beide landen ook goed naar voren werd gebracht.

President Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat hij zich inzet voor een hechtere samenwerking met Frankrijk en het oosterbuurland. Gezien de investeringen van Franse bedrijven in offshore olie- en gaswinning wenst het staatshoofd de economische bedrijvigheid te vergroten, door samen te werken met de private sector. Ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste stond ook stil bij de tragedie die op 20 november jongstleden plaatsvond in de Matawai-regio van Suriname. “Deze tragedie van een aantal bedolven mijnwerkers raakt ons allen hier in Suriname. Frankrijk staat schouder aan schouder met het Surinaamse volk in deze nationale rouw die is uitgeroepen op donderdag 23 en vrijdag 24 november”, sprak de diplomaat.

De ambassade biedt haar oprechte condoleances aan de families en dierbaren van de slachtoffers. Op verzoek van de Surinaamse autoriteiten stuurde Frankrijk een detachering van 17 brandweerlieden van de Frans-Guyanese brand-en reddingsdienst (SDIS) en twee militaire artsen van de gewapende machten van Frans-Guyana (FAG). De diplomaat sprak ook zijn bezorgdheid uit over het zogenaamde betwist gebied, dat ligt tussen de Litanirivier en Marowinikreek. Hij hoopt in deze kwestie samen met Suriname een oplossing te vinden.