Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

FAI presenteert groeicijfers en plan schuldenaanpak aan president

Het staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) heeft een presentatie gehouden voor president Chandrikapersad Santokhi. In de presentatie die op 18 augustus 2023 gehouden is, zijn de groeicijfers getoond. Daarnaast zijn ook de plannen voor het aanpakken van de enorme schuld van het bedrijf aan het staatshoofd gepresenteerd. FAI is sinds november 2020 overgenomen door de staat. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is positief gestemd.

Volgens minister Sewdien is het bedrijf door de verandering van het managementsysteem in de blauwe cijfers. “De export is gegroeid van twee containers per week naar tien containers per week. Het gaat heel goed met FAI, maar het moet beter kunnen”, aldus de bewindsman. De staat die aanvankelijk voor 10% aandeelhouder was van FAI heeft het bedrijf overgenomen met een schuld van ruim 20 miljoen USD. Minister Sewdien geeft aan dat er in het verleden ook vanuit de overheid middelen beschikbaar zijn gesteld aan FAI om arealen uit te breiden en verder te vernieuwen. “Maar elke keer als een correctie kwam bij de overheid, moest er ook een correctie worden aangebracht in de lonen van de arbeiders. We moeten nu gaan produceren en groei bewerkstelligen”.

President Santokhi heeft voorgesteld een plan te creëren waarbij internationale financiële instellingen worden betrokken bij het aflossen van de schulden. Het plan en de documenten daartoe moeten binnen drie maanden gereed zijn. Het staatshoofd deelt mee dat er inmiddels vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al middelen vrijgekomen zijn voor de aflossing. Minister Sewdien: “We hebben de ervaringen met de SLM en met die ervaringen en ondersteuning van het ministerie van Financiën en Planning en het Bureau Staatschuld moet het hier ook wel kunnen lukken”.

FAI-directeur, Permila Bissumbhar zegt dat eraan wordt gewerkt om het bedrijf snel subsidie onafhankelijk te maken. Momenteel wordt nog 40% van de lonen door de overheid gesubsidieerd. Zij stelt daarbij dat de FAI als parastataal bedrijf zelfstandig moet kunnen opereren. “Voor wat productiviteit betreft denk ik dat we een goed team hebben. Belangrijk is het vinden van een oplossing voor het schuldenvraagstuk”, aldus Bissumbhar.