Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Ex-premier Udenhout wordt met staatseer begraven

Ex-premier Wim Udenhout wordt met staatseer begraven. Zo heeft president Chandrikapersad Santokhi op donderdag 25 mei tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het staatshoofd, dat samen met vicepresident Ronnie Brunswijk inging op de verrichtingen van de regering in de afgelopen drie jaar, bleef bij deze gelegenheid stiltaan bij het heengaan van de gewezen minister-president op maandag 22 mei 2023.

President Santokhi memoreert premier Udenhout als een Surinamer die het land op verschillende niveaus met verschillende verantwoordelijkheden heeft gediend, en zowel nationaal als internationaal heeft uitgedragen. Het staatshoofd sprak zijn condoleances uit aan de nabestaanden en de natie. “We gaan hem met respect een laatste afscheid geven, met staatseer.” Het condoleanceregister wordt vanaf vrijdag 26 mei op het presidentieel paleis opengesteld voor samenleving. “Als respect voor alles wat hij gedaan heeft voor land en volk”, verduidelijk president Santokhi.

Premier Udenhout is regeringsadviseur geweest en Surinames ambassadeur in de Verenigde Staten van Amerika alsook bij de OAS. Als ambassadeur bij de OAS is hij voorzitter geweest van de Permanente Raad, het hoogste dagelijks orgaan. In 1994 vertegenwoordigde ambassadeur Udenhout Suriname bij de beëdiging van Nelson Mandela tot president van Zuid-Afrika. In 1995 werd hij benoemd tot ambassadeur voor Ghana en Zuid-Afrika, waarmee hij de eerste Surinaamse ambassadeur in Afrika werd. Hij is voorzitter geweest van de Suriname Conservation Foundation. Premier Udenhout werd in 2010 benoemd tot drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster.