Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

EU-delegatie maakt opwachting bij president Santokhi

Een delegatie van de Europese Unie (EU) onder leiding van vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft op 15 juni zijn opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President. Tijdens deze bijeenkomst waren de volgende ministers aanwezig; Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

De EU meent bij te dragen om Suriname zichtbaar te maken bij de internationale klimaatconferentie COP28 die gepland is in november 2023 in Dubai. Volgens Timmermans kan Suriname een leidende rol spelen in de kwestie van klimaatverandering. Tijdens het onderhoud is onder andere gesproken over de bescherming van het Surinaams regenwoud en de mensen die daarvan afhankelijk zijn, alsook de duurzame manier van economisch gebruik van het bos. Het bestrijden van kwikvergiftiging en het uitfaseren van de export van rondhout heeft daar een belangrijk deel aan.

President Santokhi heeft aandacht gevraagd voor het genereren van fondsen middels carbon kredieten, welke door gebrek aan lokale deskundigheid niet op gang kunnen komen. Timmermans is van overtuigd dat carbon kredieten een hele belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn voor een land die over heel veel bos beschikt. “Maar het is technisch heel ingewikkeld en er zijn ook heel veel commerciële spelers op de markt die graag heel snel veel geld willen verdienen. Wij willen graag ook van advies dienen, zodat de Surinaamse regering de beste beslissing kan nemen”, meldt de EU-functionaris. Ook het visumbeleid van de Europese Unie is tijdens deze meeting aan de orde gekomen. “We werken er hard aan. Ik ben er zelf ook van overtuigd dat visumvrij reizen mogelijk wordt maar, daarvoor moeten we wel een politiek akkoord krijgen met de lidstaten van de EU”, aldus Timmermans.