Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Chinese ondernemers willen investeren in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 12 september 2023 een delegatie van ondernemers uit China ontvangen op het Kabinet van de President. Tijdens deze bijeenkomst gaven de ondernemers, waaronder vertegenwoordigers van de Shanghai Civil Engineering Group Co. Ltd, oftewel CREC, te kennen dat zij interesse hebben om te investeren in Suriname. Hun focus ligt op de sectoren mijnbouw, infrastructuur en huisvesting. 

President Santokhi toonde zich verheugd over de interesse van de investeerders. Hij benadrukte dat Suriname succesvolle maatregelen heeft getroffen om de economie te stabiliseren, resulterend in een bereikte macro-economische stabiliteit. Hij voegde echter eraan toe: “Om groei te bevorderen, hebben we investeringen nodig die werkgelegenheid creëren”. De president wees op de beperkingen die het IMF-programma met zich meebrengt, waardoor de regering geen leningen kan aangaan en geen staatsgaranties kan bieden voor mogelijke leningen. Hierdoor wordt een andere benadering noodzakelijk om investeerders aan te trekken, namelijk via Public Private Partnerships. Het staatshoofd gaf verder aan dat als de bedrijven met kapitaal inkomen de regering bereid is om te faciliteren. Hij noemde ook enkele sectoren waarin de bedrijven kunnen investeren, zoals olie en gas, bruggenbouw evenals de bauxietsector.

Sammy Chan, Deputy General Manager van de International Business Division bij Shanghai Civil Engineering Group, benadrukte dat het bedrijf kansen ziet voor investeringen in Suriname en gelooft dat de opkomende olie- en gassector aanvullende samenwerkingsmogelijkheden zal bieden. “De potentie voor groei en welvaart is enorm, en we zijn momenteel bezig met het plannen van vergaderingen om onze koers verder uit te stippelen”, aldus Chan. De delegatie keert vandaag terug naar China, waar zij gesprekken zullen voeren met hun investeringspartners. Het doel is om tegen het einde van dit jaar samenwerkingsvoorstellen aan de regering te presenteren. Het staatshoofd kijkt uit naar de verdere besluiten om te investeren in Suriname.