Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders besluiten over de nieuwe Secretaris-Generaal van de Organisatie

President Chandrikapersad Santokhi heeft heden 11 mei 2021 met een delegatie geparticipeerd in de 21ste Speciale vergadering van de CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders ter verkiezing van de nieuwe CARICOM Secretaris-Generaal. 

Voor deze functie zijn er twee vrouwelijke kandidaten voorgedragen door de lidlanden, n.l Ambassadeur Dr.Manorma Soeknandan door Suriname en  Dr.Carla Barnett van Belize. Tijdens deze vergadering is gerapporteerd aan de Staatshoofden en Regeringsleiders het uitputtend en transparant proces voorafgaand aan deze vergadering.

Hierbij werd verwezen naar het mandaat dat de Staatshoofden tijdens de vergadering op 24 februari j.l. verleend hebben aan de Gemeenschapsraad (Community Council) om het proces in gang te zetten. Op basis hiervan heeft een beoordelings Commissie het proces begeleidt, bestaande uit Antigua and Barbuda, Trinidad and Tobago en St. Vincent and the Grenadines en Barbados als Voorzitter van de Caricom Single Market & Economy(CSME).

De kandidaten zijn ook in de gelegenheid geweest een presentatie te verzorgen aan de Gemeenschapsraad.

Te vermelden valt dat de lid landen hebben aangegeven dat beide kandidaten zeer gekwalificeerd geacht werden voor het vervullen van deze topfunctie. Er was echter een groter draagvlak voor de kandidaat van Belize.

Dit heeft geresulteerd in het besluit van de CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders om deze kandidate te kiezen voor het leiden van het CARICOM Secretariaat, vanaf 15 augustus 2021.

Dr. Carla Barnett wordt de eerste vrouwelijke Secretaris-generaal van de CARICOM. In haar 43-jarig bestaan heeft de Organisatie uitsluitend mannelijke SG’s gekend. Hiermee is er een historische mijlpaal bereikt binnen de Gemeenschap.