Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Bij een rechtsstaat horen rechtsnormen

Recentelijk werden enkele burgers voor het beledigen van president Chandrikapersad Santokhi opgepakt. Tijdens de op maandag 7 maart 2022 gehouden opbelprogramma “Bel, Tak Nanga Deng Tiri Man” bij Radio SRS, ging het staatshoofd hierop nader in.

Het openbaar ministerie handelde conform artikel 152 van het wetboek van Strafrecht, waarbij burgers die het staatshoofd beledigden werden opgepakt.  Verwijten van censuur en muilkorven en kleinzerigheid kreeg de president als gevolg hiervan. “Ik heb geen tijd voor beledigingen”, zei het staatshoofd “maar bij een rechtstaat horen rechtsnormen die nageleefd moeten worden”.

Het oordeel aan de hand van het proces-verbaal van de politie, getuigd van ernstige rechtsnormen die geschonden worden. “Kritiek mag er zijn binnen de grenzen maar zelfs het beledigingen van de gewone burger is strafbaar”, stelt Santokhi. Het recht van vrije meningsuiting gaat gepaard met een volwassen verantwoordelijkheid. “… anders zal hetzelfde recht jou veroordelen”, aldus het staatshoofd. In een rechtstaat hoort het naleven van rechtsnormen immers. Er is dus niets mis als het openbaar ministerie optreedt bij overtreders als er op verantwoorde manier wordt overwogen in welk geval dit nodig is. “In een fatsoenlijke samenleving behoort men met respect met elkaar om te gaan”, aldus het Santokhi.