Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

‘ACS-visie van 30 jaar met huidige realiteit verbinden’

“Wij moeten de visie van 30 jaar geleden met de realiteit van vandaag verbinden.” De Associatie van Caribische Staten herdenkt haar 30-jarig jubileum. ACS-secretaris-generaal Rodolfo Sabonge herinnerde de aanwezigen tijdens de voorbereidingsbijeenkomst van de vergadering van de Ministeriële Raad aan de wijsheid van de staten in 2023 om het eerste Strategisch Plan van de ACS te ontwikkelen als een constructief instrument dat rekening houdt met mondiale veranderingen sinds de oprichting van de ACS.

Hij sprak over het verbinden van de visie van dertig jaar geleden met de realiteit van vandaag en het bereiken van consensus in 2025 om de ACS te consolideren tot een strategisch evenwichtig Groter Caribisch gebied.
Sabonge presenteerde tijdens de bijeenkomst verschillende kritische strategische punten die moeten worden verbonden, waaronder bestuur, leiderschap, financiën, strategieën, verenigingen en juridische grondslagen. Hij benadrukte de rol van de voorbereidingsbijeenkomst bij het ontvangen, beoordelen en aanbevelen van managementrapporten, het beoordelen van de ACS-begroting, het evalueren van de voortgang van implementatieplannen en het consolideren van institutionele allianties.

Een belangrijk aspect van de strategieën die tijdens de bijeenkomst werden besproken, was het verzekeren van de financiën van de ACS door vrijwillige bijdragen kwijt te schelden en het secretariaat te ondersteunen met contante middelen en technische samenwerking. Sabonge accentueerde de behoefte aan ervaren technische managers om het werk van de directoraten te leiden en samenwerkingsprojecten te conceptualiseren. De secretaris-generaal riep op tot het uitbreiden van ACS-partnerschappen en het mobiliseren van middelen, zoals het ‘3 for 30’-initiatief, om projecten en initiatieven te financieren. “Het secretariaat stelt voor om deze periode van de 30e verjaardag van de ACS te benutten om op een creatieve manier middelen te mobiliseren. Slechts een maand na de lancering van het ACS Sponsorship Framework hebben we twee sponsoring via het ‘3 for 30’-initiatief om de projecten en initiatieven van de ACS te financieren, zoals de regering van Servië, een land dat 300.000 dollar heeft bijgedragen.” Daarnaast droeg de IDB 3.000 Amerikaanse dollars bij aan de publicatie ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum.

Hij benadrukte ook de oprichting van de Sargassum Subcommissie tijdens de bijeenkomst, gericht op het beschermen en behouden van de Caribische Zee als een speciaal gebied in de context van duurzame ontwikkeling. “De commissie zal inspanningen ondersteunen om samenwerking te mobiliseren gericht op het beschermen en behouden van de Caribische Zee als een speciaal gebied in de context van duurzame ontwikkeling voor toekomstige generaties. “Ik wil echter waarschuwen dat we soms ook gezamenlijk moeten optreden bij initiatieven die onze instelling bedreigen”, aldus Sabonge.