Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

48ste Ministeriële raad vergadering van de  CARICOM

De 48ste Ministeriële Raad vergadering van de CARICOM vond op vrijdag 14 januari j.l. plaats. Deze vergadering werd virtueel bijgewoond door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Carla Barnett, Secretaris – Generaal (SG) van de CARICOM, gaf tijdens haar openingstoespraak aan dat de activiteiten van het Secretariaat die voor dit jaar op de agenda staan de prioriteiten moeten weerspiegelen die gericht zijn op de wederopbouw van de economische- en ecologische veerkracht van de gemeenschap, voornamelijk vanwege de gevolgen van de crisis, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie en de dreiging van klimaatsverandering.

De SG zei verder dat het belang van deze Gemeenschapsraad voor de efficiënte werking van de CARICOM gemeenschap niet genoeg kon worden benadrukt. “Als het op één na hoogste orgaan van de gemeenschap met primaire verantwoordelijkheid voor strategische planning en coördinatie, is uw rol zelfs nog belangrijker nu de gemeenschap de sociale- en economische uitdagingen van deze pandemische tijden het hoofd biedt”, legde Barnett uit.

Tijdens deze virtuele ontmoeting zijn er belangrijke zaken besproken die binnen de CARICOM van belang zijn, waaronder de herstructurering van het CARICOM Secretariaat en versterking van haar instituten gericht op het verhogen van efficiëntie naar de lidlanden toe. Ook de situatie in Haïti werd aangekaart.  De situatie wordt nog als kritiek beschouwd mede omdat de veiligheidssituatie is verergerd en er sprake is van een sociaaleconomische- en humanitaire crisis.

Minister Ramdin stelde tijdens zijn interventie, inzake de kwestie Haïti, dat er meer actie vereist wordt van de CARICOM op internationaal niveau. “Het is de plicht van de Caribische Gemeenschap om betrokken te blijven met Haïti. Ook is het van belang om te trachten, samen met het lidland, te komen tot een gepaste oplossing voor deze kwestie. Daarnaast moet er meer gedaan worden vanuit de CARICOM zelf”, aldus de minister.