Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi roemt waardevolle bijdrage Chinezen aan ontwikkeling Suriname

De Chinese gemeenschap in Suriname staat aan de vooravond van de viering van het Chinees Nieuwjaar; het Jaar van het Konijn op zondag 22 januari. In dit kader is president Chandrikapersad Santokhi op zaterdag 21 januari 2023 in het KKF-gebouw te gast geweest bij het lente cultureel festival georganiseerd door de Chinese ambassade en de Suriname Chinese United Association. “Chinezen leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.” Zo roemt het staatshoofd het aandeel van de Chinese gemeenschap in de Surinaamse samenleving. Het jaar 2023 markeert ook 170 jaar Chinese Immigratie en het staatshoofd noemt dit een mijlpaal die, gezien de waardevolle bijdrage van de Chinezen in Suriname, de moeite waard is om  te vieren. 

Ook de ambassadeur van China, Han Jing, ging hierop in. “ Het Chinees nieuwjaar is niet alleen voor de Chinezen, maar voor de totale Surinaamse gemeenschap”, stelt hij. De ambassadeur geeft aan de vriendschapsrelatie tussen Suriname en China verder op te willen bouwen en uit te diepen. Het nieuwe jaar is met verschillende culturele uitingen, zoals zang en dans door verschillende Chinese verenigingen ingeluid. Onder de aanwezigen in het KKF gebouw waren behalve de president ook enkele ministers, ambassadeurs van verschillende landen, assemblee voorzitter, Marinus Bee, en parlementariërs aanwezig. Het staatshoofd noemt 2023 een jaar van hoop. Hij stelt dat water als element van het Jaar van het Konijn verband houdt met het leven, en daarom een symbool is van zuivering en hoop. “En het speelt een centrale rol in het ondersteunen van gemeenschappen, economieën en samenlevingen,” aldus de president. Hij benadrukt dat vooral in een tijd waarin ook Suriname wordt geconfronteerd met “een klimaatcrisis, coronacrisis, financiële crisis, economische crisis en vertrouwenscrisis, wij meer dan ooit hoop nodig hebben”. Tegen deze achtergrond zegt president Santokhi dat de langdurige vriendschapsbanden tussen Suriname en China door de jaren heen zijn geëvolueerd en de basis vormen voor het strategisch coöperatieve partnerschap, gebaseerd op de beginselen van respect, vertrouwen en wederzijds voordeel.

Volgens het staatshoofd erkent de Surinaamse regering de Volksrepubliek China voor de onwankelbare steun en solidariteit die zij steeds toont door middel van diverse donaties. President Santokhi kijkt dan ook uit naar voortzetting van de samenwerking op gebieden als onderwijs en capaciteitsopbouw, huisvesting, infrastructuur, landbouw, handel, economie samenwerking, veiligheid en gemeenschapsontwikkeling. Hij meent dat met het oog op de samenwerkingsgeest tussen beide landen er gauw bilaterale gesprekken moeten worden gevoerd ten aanzien van schuldsanering. Volgens de president zal een schuldherschikking de regering in staat stellen om te kunnen werken aan de herstructurering van de economie, ten voordele van het Surinaamse volk.

“Het herschikken van de schulden is geen formaliteit, maar nodig om stopgezette projecten voort te kunnen zetten,” aldus het staatshoofd. Hij geeft aan dat Suriname belangrijke stappen zet in het afbetalen van schulden. Daarnaast wordt gewerkt aan de internationale positie van het land en het aantrekken van investeerders. President Santokhi stelt dat Suriname spoedig een hub voor de Caraïbische regio wordt. “Iedereen, inclusief de Chinezen, willen middels hun inspanningen duurzame ontwikkeling voor het land bereiken,” zegt de president.