Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

150 jaar Hindoestaanse Immigratie vastgelegd in jubileumboek

De viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie is met de aanwezigheid van de Indiase president Draupadi Murmu een historisch geheel geweest. De komst van het Indiase staatshoofd is dan ook meegenomen in het jubileumboek, dat door een werkgroep binnen de subcommissie 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in elkaar is gezet. President Chandrikapersad Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry hebben op dinsdag 1 augustus 2023 elk op het Kabinet van de President een exemplaar van dit boekwerk in ontvangst mogen nemen.

De subcommissie Hindoestaanse Immigratie is deel van de Nationale Commissie Jubileumjaar 2023, die in 2022 door de president werd geïnstalleerd en onder voorzitterschap staat van Jack Uden. De werkgroep, die belast was met het boekwerk, stond onder leiding van John Parsadi bijgestaan door Helima Poese en Tanya Sitaram. Traditioneel wordt er bij elk jubileumjaar een boekwerk uitgegeven, hetgeen betekent dat de werkgroep hiermee vervolg heeft gegeven aan dit gebruik. Het resultaat dit keer is een 70 bladzijden tellend boekwerk. Hiervoor zijn er bijzondere personen geïdentificeerd, historisch onderzoek verricht en aanvullende informatie verzameld.

Voorts zijn diverse organisaties benaderd om hun ontstaansgeschiedenis en activiteiten te delen. Ook is een groot aantal foto’s verzameld. In het boek worden bekende Hindoestaanse organisaties belicht; onder andere de Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI), Culturele Unie Suriname (CUS), de Sanatan Dharm en de Stichting Hindi Parishad. Ook zijn vooraanstaande nazaten van de immigranten – waaronder jurist en auteur André Saheblal en Harrypersad Kanhai – geïnterviewd omdat zij tot de nog in leven zijnde kinderen van immigranten behoren. De vooraanstaande Surinaamse ondernemers van Hindoestaanse komaf, te weten: Warsha Sardjoe, Jainanan Roopram en Roy Boedhoe, komen ook aan het woord.

De werkgroep spreekt haar dank uit aan alle organisaties en sponsoren voor hun bijdrage en samenwerking. President Santokhi die zich ingenomen toonde met het resultaat, sprak ook zijn dank uit aan de werkgroep voor het vastleggen van de historische informatie. Het staatshoofd blikt terug op een zeer succesvolle viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, met het bezoek van president Murmu als bekroning. Het bezoek heeft volgens hem niet alleen ervoor gezorgd dat de band met India versterkt wordt, maar heeft vooral geleid tot de bilaterale schuldherschikking met het Aziatische land. Dit biedt de mogelijkheid om met diverse projecten een doorstart te maken.