Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie

Minister Kuldipsingh en minister Wever zien nieuwe kansen in samenwerking Suriname en Aruba

Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft van Aruba minister Geoffrey Wever van het ministerie van Economische Zaken, Communicatie en Duurzame Ontwikkeling en zijn delegatie ontvangen. De delegatie uit Aruba is in Suriname voor een handelsmissie. Tijdens dit bezoek is er uitgebreid gesproken over de samenwerkingsmogelijkheden tussen Suriname en Aruba, gericht op het versterken van de bilaterale samenwerking op sleutelgebieden als ondernemerschap, technologische innovatie en duurzame ontwikkeling. Het bezoek aan de minister heeft plaatsgevonden op 25 juni 2024 in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking (BIBIS).

Minister Wever heeft aangegeven dat hij in Suriname is met een delegatie die bestaat uit verschillende ondernemers van verschillende sectoren. Volgens Wever zijn ze in Suriname om niet alleen de handel te stimuleren, maar ook om een solide basis te leggen voor toekomstige samenwerking die beide economieën ten goede zal komen. Hij benadrukt dat zij uitkijken naar samenwerkingsmogelijkheden in onder andere het stimuleren van enkele sectoren, gezamenlijk de logistieke uitdagingen aan te kunnen en werken aan renewable energy. Minister Wever heeft aangegeven dat zij openstaan om met de verantwoordelijken aan tafel te zitten om de samenwerking te versterken.

Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat de handel tussen Aruba en Suriname relatief beperkt is, maar groeipotentieel heeft. Volgens de minister bestaan er ​​mogelijkheden voor wederzijdse investeringen in verschillende sectoren. De bewindsvrouw benadrukt dat Aruba goederen zoals landbouwproducten en mineralen importeert, terwijl Suriname kan profiteren van de toeristische sector van Aruba. Verder heeft de minister aangegeven dat het ministerie van EZ graag een lijst ontvangt van goederen en diensten van de private sector in Aruba die men wenst te importeren, waardoor de exportcapaciteit in Suriname vergroot kan worden. De logistieke zaken zal het Ministerie van EZ ook faciliteren door het bemiddelen voor het reserveren van vrachtcapaciteit met vrachtvervoerders, zowel lucht-als zeetransport. Kuldipsingh benadrukt dat er ook potentiële samenwerking uit de Surinaamse diaspora in Aruba gehaald kan worden in het verder versterken van het nationaal beleid. Volgens Kuldipsingh kan er middels diaspora de economische betrekkingen verbreed worden en de handelsrelaties verder versterkt worden.