Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie

Minister Kuldipsingh bespreekt samenwerkingsmogelijkheden Suriname en Curaçao met minister Cijntje

Minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao, Ruisandro Cijntje, heeft een bilateraal gesprek gehouden met minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Het doel van het bilateraal gesprek is om de samenwerking tussen Curaçao en Suriname te versterken op het gebied van handel in goederen. Directeur Ondernemerschap (DO) van het directoraat Ondernemerschap, Karishma Mathoera en Onderdirecteur Internationale Handel van het onderdirectoraat Internationale Handel, Shailesh Ramsingh, waren ook aanwezig tijdens het bilateraal gesprek. Het gesprek heeft plaatsgevonden op donderdag 6 juni 2024 in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking (BIBIS).

Minister Cijntje heeft aangegeven dat Curaçao de best practices en lesson learned ervaringen van Suriname wil incorporeren in hun beleid. Volgens minister Cijntje is Curaçao ook bezig toe te treden tot de World Trade Organization (WTO) en heeft hierdoor Suriname gevraagd voor assistentie. Verder is Curaçao ook bezig om een geassocieerd lid te worden van de Caribbean Community (CARICOM), waarbij Suriname dit lidmaatschap heeft ondersteund tijdens de onlangs gehouden vergadering in CARICOM verband.

Minister Kuldipsingh heeft het ondernemerschapsbeleid van het ministerie van EZ  gepresenteerd aan minister Cijntje en zijn delegatie. Daarnaast heeft de minister de connectiviteit tussen Suriname en Curaçao ook besproken, waarbij de uitbreiding van de vluchten (lucht) ter sprake is gekomen voor een mogelijkheid om cargo te sturen naar Curaçao. De bewindsvrouw heeft haar collega van Curaçao hierdoor gevraagd naar een lijst van goederen die ze nodig hebben. Het bilateraal gesprek werd afgesloten met de instelling van een werkgroep met DO Karishma Mathoera en onderdirecteur internationale Handel, Shailesh Ramsingh, om zaken verder te bespreken en uit te werken. Er zal verder ook gewerkt worden aan een raamwerk handelsverdrag tussen Suriname en Curaçao voor goederen en diensten.