Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie

EZ- personeel krijgt capaciteitsversterking in waardeketen ontwikkeling

Het Directoraat Ondernemerschap (DO) van het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft een workshop met als onderwerp het “concept van waardeketenontwikkeling” georganiseerd voor het personeel. De workshop sluit aan op onder andere het doel van het ministerie om ondernemerschap te stimuleren ter bevordering van de economie. De workshop is afgewerkt op vrijdag 24 mei 2024 door consultant Alex Boyd van het adviesbureau Solidaridad.

Solidaridad functioneert als de Technical Service Provider om het Suriname’s Growth Enterprise (SURGE) programma van het ministerie van EZ uit te voeren. Alex Boyd van Solidaridad heeft tijdens zijn presentatie aangegeven dat de waardeketen alle activiteiten omschrijft die nodig zijn om een product van ontwikkeling, ontwerp, grondstoffen, productie, marketing en distributie uiteindelijk bij de klant te krijgen. Volgens Boyd zal er gekeken worden naar de huidige Surinaamse markt om als team te proberen om voorwaarden te scheppen voor de waardeketen. Vervolgens werd er ook gekeken naar de buyer-led approach, waarbij een ondernemer moet weten wat de vraag is van de markt om te kunnen verkopen.

Directeur DO, Karishma Mathoera, heeft aangegeven dat het ministerie het SURGE-programma uitvoert. Volgens Mathoera beoogt het ministerie hiermee om Surinaamse micro-kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s) te ondersteunen, waarbij zij ook in aanmerking kunnen komen voor een matching grant via de Wereldbank. Mathoera heeft benadrukt dat het ministerie een voorwaarde heeft gesteld tijdens de samenwerking overeenkomst met Solidaridad, om de verkregen kennis en expertise te delen ter capaciteitsversterking. De DO- directeur heeft aangegeven dat het ministerie middels deze workshop de ondernemers richting eindproductie willen stimuleren om meer winsten te maken, zodat er een gezond evenwicht kan komen in de import – en exportmarkt van Suriname.