De demonstratiesite voor het pilotproject kwikvrije goudmijnbouw is officieel geopend. Dit gebeurde op vrijdag 19 april te Compagniekreek in het district Brokopondo. De demosite bestaande uit onder andere een schudtafel (shaking table) en centrifuge heeft als doel, het gebruik van kwikvrije goudmijnbouw stimuleren. Het project is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen het “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining” Project, kortweg het ‘EMSAGS Project’, Alliance for Responsible Mining (ARM), de United Nation Development Programme (UNDP) en WWF Guianas.
Bij de lancering van dit pilotproject waren ook aanwezig, waarnemend minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Gracia Emanuel en minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), dignitarissen uit Brokopondo en het traditioneel gezag van compagniekreek alsook enkele functionarissen van NH en ROM.
Minister Gracia Emanuel, die namens collega-minister David Abiamofo de aanwezigen toesprak, gaf aan dat er onder de meeste kleinschalige gouddelvers de overtuiging heerst dat kwikgebruik een eenvoudige en goedkope bindingsmethode is. “Naast bewustwording ontbreekt het ook aan kennis, ervaring en capaciteit om over te stappen naar milieuverantwoorde kwikvrije bindingstechnieken. Het EMSAGS- project met als slogan LOBI YU LIBI, WROKO KRIN GOWTU zal hierin verandering moeten brengen.”, aldus minister Emanuel.
Mining Training and Extension Center (MTEC)
Volgens minister Dasai van ROM is een van de grootste uitdagingen voor Suriname het creëren van de balans tussen economische activiteiten en milieubeheer. Dit is naar zeggen van de bewindsman een complex vraagstuk. “Maar er zijn enkele strategieën die hierin kunnen helpen. Het belangrijkste hiervan is technologische innovatie. Dit is een krachtig hulpmiddel om duurzame ontwikkeling te bereiken in de kleinschalige goudsector.”, zegt minister Dasai. Met de officiële opening van het MTEC, een informatie- en trainingscentrum bestemd voor kleinschalige goudmijnbouwers om milieuverantwoordelijke mijnbouwtechnologie te introduceren, wordt hier invulling aan gegeven.
Het EMSAGS-project ging in 2019 van start met als doel de grootschalige milieuvervuiling veroorzaakt door kleinschalige goudwinning aan te pakken door de negatieve effecten daarvan tot een minimum te reduceren. Het project heeft ook als doel invulling te geven aan het Minamata-verdrag en SDG 17 dat praat over duurzame ontwikkelingsdoelen. De uitvoerende partners voor dit project zijn het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). De hoofdfinancierder is de UNDP en de begunstigde, het ministerie van ROM. Eerder heeft het ministerie van NH samen met haar partners een oriëntatiemissie uitgevoerd naar de demosite te compagniekreek.