Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

Startsein Landelijke Woningbouwprogramma  fase1 2023-2025 te Crepie

De regering heeft op vrijdag 22 december 2023 het startsein gegeven van de Landelijke Woningbouwprogramma  fase 1 2023-2025  te Charlesburg, beter bekend als Crepie. De percelen van dit project, die tussen 2008 en 2011 zijn uitgegeven gaan toegankelijk gemaakt worden zodat de perceeleigenaren kunnen starten met bouwen. Het gaat om intotaal 548 kavels van 60 ha, verdeeld in 472 bouwkavels en 76 tuinbouwkavels.
 
Volgens Minister Nurmohamed is OW betrokken bij dit project, omdat het ministerie verantwoordelijk is voor infrastructuur, en uitgeven van bouwvergunningen en het aanpakken van het ontwateringsprobleem. “Het ontwateringsprobleem is een van de belangrijkste problemen waarmee OW zich dagelijks bezighoudt”, aldus de bewindsman. Hij is trots op de regering voor het transparant  zijn binnen dit project.

Ricardo Bhola, districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost is van mening dat elke surinamer recht heeft op een dak boven het hoofd. “woningnood” is een maatschappelijk vraagstuk waarmee Suriname een geruime tijd worstelt. De bedoeling van dit programma is op een adequate manier betaalbare woningen en leefomgevingen te creëren voor elk gezin”, zegt Bhola. Verder juigt de DC meer van dit soort projecten toe.

Project-coördinator Mark Rommy heeft aangegeven dat dit woningbouwproject zich zal bevinden in Charlesburg, ook bekend als ‘Crepie’ in Paramaribo-Noord. “Alvorens dit
programma van start is gegaan hebben we aan tafel gezeten met de president en de minister van OW voor goedkeuring en het uitwisselen van ideeën. Ook het ontwateringsysteem is hierbij onder de aandacht gebracht en dat wordt door OW aangepakt. “We gaan voor goede ontwikkeling en oplevering van een prachtig project”, zei Rommy.

DNA- lid Cedric van Samson merkte op dat sinds de aantreden van deze regering er wordt gekeken naar efficiënte oplossingen voor de woningnood in Suriname. Hij is blij dat de nutsvoorzieningen ook meteen zijn opgenomen binnen het programma en wenst de medewerkers veel succes toe met de werkzaamheden.
 
President Santhoki onderstreepte dat het project onderdeel is van duurzaam beleid.”Als regering moeten we het volk ondersteunen om te bouwen. Daarom is er gekeken naar diverse financiële mogelijkheden voor burgers om de bouw van hun woning te kunnen financieren. Het staatshoofd noemt hierbij de mogelijkheid om SRD 1.6 miljoen te lenen tegen een rente van 7%. Men kan ook door middel van Affordable Housing Programme (AHP) in aanmerking komen voor USD 9000 en zelf met USD 6000 inkomen of lenen voor de bouw. Er wordt  gezorgd voor de nodige faciliteiten, zoals nutsvoorzieningen, ontwikkelen en toegankelijk maken van kavels.