Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

OW ontvangt hardware en software ArcGIS om veerkracht op te bouwen tegen overstromingen bij overmatige regenval

Op vrijdag 22 maart 2024 is door het Ministerie van Openbare Werken een ceremoniële bijeenkomst georganiseerd ter gelegenheid van de totstandkoming van de eerste fase van een Indiaas project ten behoeve van Suriname “Enhanced Early Warning Services Delivery to Communities of Suriname in Order to Build their Resiliënce to Flooding due to Excess Rainfall”. Dit project is een samenwerking tussen het Ministerie van Openbare Werken, de Indiase Ambassade en India-UN Development Partnership Fund. De Ambassadeur van India, Shankar Balachandran geeft aan dat de basis van deze samenwerking is voortgevloeid uit de goede bilaterale samenwerking tussen beide landen alsook het bezoek van President Chandrikapersad Santokhi in januari 2023 aan India en daaropvolgend het bezoek van de President van India Droupadi Murmu aan Suriname in juni 2023. Het project wordt uitgevoerd door UNDP voor een bedrag van USD 246.852,71 en is volledig gefinancierd uit een Indiase subsidie ​​van 1 miljoen USD, aangekondigd door PM Modi in 2019 voor elk CARICOM-lidland om gemeenschapsontwikkelingsprojecten te ondersteunen. De ambassadeur heeft ook aangegeven dat van het saldo van het bedrag van 1 miljoen USD, er ook twee andere projecten zijn goedgekeurd te noemen het renoveren van een sport-complex (USD 400.000) en de bouw van een gebouw voor Information Technology (USD 350.000) in Nickerie. Verder geeft de ambassadeur ook aan, dat India een donatie heeft doen toekomen aan medische artikelen ter waarde van USD 600.000 en er zijn 19 projecten goedgekeurd door India die uitgevoerd zullen worden in Suriname verspreid over 5 jaren, waarvan er elk jaar 5 projecten uitgevoerd zullen worden.
In deze fase van dit project zijn er alvast twee laptops en acht computers met ArcGIS-software overhandigd aan het Ministerie en 20 medewerkers van de afdeling Waterloopkundige Dienst Suriname (WLA) en de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) hebben de training ArcGIS met succes doorlopen. In de tweede fase zou een upgrade van het Nationale Hydro-Met Netwerk worden uitgevoerd door de installatie van een Automatisch Weer Station (AWS) te Kwamalasamutu en een Automatic Water Level Station (AWLS) te Pusugrunu dat nauwkeurige overstromingsvoorspellingen en tijdige waarschuwingssystemen mogelijk zou maken.

De directeur van het Directoraat Onderzoek en Dienstverlening Sergio Kadosoe sprak de felicitaties en waardering uit aan de kandidaten die nu opgeleid zijn om met de technische aspecten van de ArcGIS-software om te kunnen gaan en geeft ook aan dat de ArcGIS een krachtige software tool is. “In grote lijnen kun je met deze software een accurate weersvoorspelling plegen, zoals overstromingen en natuurrampen voorspellen en beheren, waardoor de impact van natuurrampen geminimaliseerd kan worden en getroffen gebieden sneller hersteld worden”, aldus de directeur.

Tot slot kwam de minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed aan het woord die ook zijn enorme dank heeft geuit aan deze ondersteuning en de bereidheid van het personeel om de training te volgen. Hij geeft aan dat wij ten dienste staan van de samenleving en dat wij ons maximaal moeten inzetten om zorgvuldig om te gaan met hetgeen hier is overhandigd. Verder wenst hij de afdelingen WLA en MDS veel succes toe.