Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

Openbare Werken start met renovatie staatsgebouwen

Het ministerie van Openbare Werken (OW) staat reeds klaar voor de uitvoering van bouw- en stedenbouwkundige projecten in Paramaribo. Op dinsdag 14 december 2021 is door president Chandrikapersad Santokhi het startsein gegeven op een door OW georganiseerde ceremoniële bijeenkomst, naast het gebouw van de Staatsraad. Deze gelegenheid was ook bedoeld voor de oplevering van werken, die in de afgelopen periode zijn afgerond door OW.

Het gebouw van de Staatsraad wordt momenteel gerehabiliteerd. De laatste renovatiebeurt van het gebouw waarin de raad bijeenkomt, dateert van 2007 en het pand verkeert nu in een zeer deplorabele staat. Staatsraad-ondervoorzitter Urmila Ramlagansing benadrukte dat dit voor het secretariaat en de leden een bijzonder mooi moment is na een intensief traject. Ook wordt gewerkt aan de herinrichting en andere faciliteiten voor het secretariaat en de leden. Voor de uitbouw is goedkeuring van UNESCO nodig. In dit kader is overleg geweest tussen de Staatsraad, het directoraat Cultuur en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Het Staatsraadsgebouw is een monumentaal pand en voor het bijbouwen moet voldaan worden aan specifieke eisen en voorwaarden, maar ook is goedkeuring nodig van de UNESCO.

Minister Nurmohamed is bijzonder blij met de inzet van zijn ambtenaren, derhalve benadrukt hij dat elke ambtenaar wordt meegenomen in het proces van ontwikkeling. De successen van het ministerie zijn daarom te danken aan de werknemers. De bewindsman stelt dat behalve Civieltechnische Werken de Bouw- en Stedenbouwkundige Werken zeer cruciaal zijn. Het voormalige gebouw van Financiën wordt ook gerenoveerd. De dakbedekking en -constructie van het Dr. Ir. Franklin Essedgebouw oftewel het Regeringsgebouw is eveneens voorbereid voor de aanpak. Er zijn ruim 13 projecten gepresenteerd; voor inzage mag de samenleving zich wenden tot het onderdirectoraat Bouwkundige Werken van Openbare Werken.

President Santokhi heeft benadrukt dat de regering zich in hoge mate inzet om bouw- en stedenbouwkundige werken van de overheid te ordenen. Het gaat in de eerste plaats niet zozeer om de renovatie alleen. “Het gaat niet alleen om de panden een facelift te geven, maar zorgdragen dat onze medewerkers een goede huisvesting hebben. We geven respect aan onze ambtenaren, dat ze een veilige en aangename werkplek hebben,” zei de president. Onder de aanwezigen waren vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, de districtscommissarissen Ricardo Bhola (Paramaribo Noord-Oost) en Fulgence Javinde (Paramaribo Zuid-West), Urmila Ramlagansing (ondervoorzitter Staatsraad), DNA-vicevoorzitter Dew Sharman, DNA-lid Roy Mohan en andere functionarissen.