Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

NURMOHAMED SPREEKT CONFERENTIE “SAMEN WERKEN AAN WATER” TOE

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft onlangs de conferentie “Samen Werken aan Water” in Torarica toegesproken door middel van een presentatie. Klimaatverandering en waterverontreiniging bedreigen de gezondheid, veiligheid, drinkwater en voedselvoorziening in Suriname. Door deze uiteenzetting heeft hij het klimaat in Suriname weergegeven en is eveneens ingegaan op de effecten van de klimaatsverandering en watersituatie in Suriname.

In het kader van diverse onderzoekingen over water in Suriname en de klimaatsverandering die reeds gedaan zijn, gaf de OW-bewindsman een presentatie zodat men een beter beeld heeft over de ernst van deze zaken. De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Waterloopkundige Dienst Suriname (WLA) van OW zijn de instanties die belast zijn met het plaatsen van meetinstrumenten, voor het verzamelen en bijhouden van data die vervolgens wordt gedeeld met de gemeenschap. Elk ministerie houdt zich op een of andere manier bezig met water, derhalve is een voorstel gedaan voor een duurzaam platform dat moet worden gecreëerd in plaats van versnipperde organisaties en initiatieven. Naar aanleiding van een zware watercrisis in 2021 maakt het ministerie van Openbare Werken deel uit van een watercrisisteam van clusterministeries. Zo wordt het waterprobleem van de rijstboeren in het district Nickerie constant gemonitord door het clusterteam van ministers en burgers uit het rijstdistrict onder begeleiding van de districtscommissaris.

Minister Nurmohamed benadrukte de uitbreiding van internationale samenwerkingen die OW aan het realiseren is. Water komt diverse malen terug in het Ontwikkelingsplan Suriname 2022-2026, waarbij 4 waterwetten in voorbereiding zijn. Verder zijn er samenwerkingen getekend met Nederland, Amerika en Frankrijk ter verbetering van verschillende doeleinden. Kees van der Lugt, Regional Director van het Wereldwaternet gaf aan dat op districtsniveau wordt gekeken naar samenwerkingen binnen organisaties en uitwisseling van ervaringen op regionaal niveau. Een integrale oplossing is noodzakelijk voor de aanpak van het probleem om te kunnen blijven zorgen voor goed drinkwater. Meteoroloog Truus Warsodikromo, tevens adviseur bij de Meteorologische Dienst Suriname zegt dat men rekening moet houden met de aanhoudende regens die tot augustus zullen duren. Deze kunnen gepaard gaan met rukwinden en winden van orkanen langs Suriname. Ze gaf tot slot aan dat met deze informatie de gemeenschap voorbereidingen kan treffen ter bescherming tegen de ontwikkelingen van de weersomstandigheden.