Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

NH participeert aan vijfde Ministeriële Vergadering ISA

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft onlangs deelgenomen aan de vijfde Ministeriële Vergadering van de International Solar Alliance (ISA) in New Delhi, India. De bewindsman is een van de sprekers geweest tijdens deze vergadering die op 18 oktober 2022 heeft plaatsgevonden.

Tijdens zijn toespraak brengt hij de felicitaties uit aan India en Frankrijk, met hun derde opeenvolgende verkiezing als respectievelijk president en Co-president van de ISA zijn gekozen, alsook de gekozen Vice-Presidente van de vier verschillende regio’s binnen de ISA.

De NH-topman stond stil bij de missie van de ISA: “Elk huis, hoe ver weg ook, zal licht thuis hebben”. Ook benadrukte hij dat Suriname de organisatie ondersteunt en dat het ministerie “Energie Access for all” een van de belangrijkste doelen in haar energiebeleid heeft opgenomen.

Voorts gaf de topfunctionaris een uiteenzetting van het beleidsgebied Energie binnen het ministerie en de verschillende PV-zonnesysteemproject die in uitvoering zijn. “In Suriname zijn er ongeveer 170 dorpen, die moeten worden voorzien van optimale oftewel 7/24 toegang tot energie, schoon drinkwater en ICT-voorzieningen. Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen werkt momenteel samen met een van onze ontwikkelingspartners om 10 inheemse dorpen te kunnen voorzien van 24/7 elektriciteit, schoon drinkwater en ICT-toegang”, aldus de bewindsman.

NH heeft bij het uitstippellen van haar beleid de focus gelegd op hernieuwbare energie. Onder andere zullen er in 5 dorpen zonne-energiesystemen worden geïnstalleerd alsook waterpompen die aangedreven zullen worden door zonne-energie om de toegang tot waterbronnen te vergemakkelijken. Abiamofo is ISA zeer erkentelijk dat Suriname betrokken is bij dit initiatief en doet op hen een beroep, te blijven ondersteunen bij de inspanningen van de Regering van de Republiek Suriname om voornamelijk water en elektriciteit naar alle Surinamers te brengen.

Hij spreekt vervolgens de hoop uit te kunnen blijven samenwerken met het secretariaat van ISA en kijkt uit naar een positieve samenwerking met de nieuw gekozen Vice-Presidenten voor Latin America and Caribbean (LAC) regio, namelijk Venezuela en Dominica, waar Suriname deel van is.

De volgende Ministeriële vergadering van de ISA, zal in 2023 plaatsvinden.