Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

NH brengt werkbezoek aan Botopasi en Guyaba; Strategische aanpak solarplants

Een delegatie onder leiding van minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is naar het Boven-Surinamegebied afgereisd. Tijdens dit werkbezoek dat op vrijdag 18 maart is afgelegd, zijn de dorpen Botopasi en Guyaba bezocht.

Te Botopasi heeft de delegatie met het traditioneel gezag een krutu bijgewoond. Deze heeft als doel gehad, van de dorpshoofden toestemming te verkrijgen voor de start van het hybride zonne- energieproject aldaar. Hier is ook meegenomen, het aanwijzen van de grond, die in het beheer van het ministerie van NH zal worden uitgegeven, ten behoeve van de bouw van de solarplant. Ook is het uitvoeringsbedrijf, Power China, aan de gemeenschap geïntroduceerd.  Naar zeggen van de bewindsman, David Abiamofo, zal de op te zetten zonne- energiecentrale, met een enorme capaciteit, ook de omliggende dorpen van energie voorzien. Deze zijn: Futunakaba, Dan, Kambaloea, Manloi, Massiakreek, Dawme, Heikununu, Toemaipa, Padalafanti, Semoisi, Gran Slee, Bofo Koele, Godo, Kampoe en Soolang.

Tweeledig karakter

Dit werkbezoek had een tweeledig karakter. Tijdens deze missie is ook het nabij gelegen dorp Guyaba bezocht. Dit, ter inspectie van de powerplant op mogelijke schade, vanwege wateroverlast en het bespreken van veilige stroomtoevoer naar het dorp.  Als voorloper op de missie, is op 12 maart een drie-daags-bezoek aan Guyaba afgelegd, bestaande uit het technisch personeel van NH, de EBS en het bedrijf Power China; de bouwers van de plant. Voorts zijn tijdens deze driedaagse missie baterijen en andere equipment uit de controle kamer van de solarplant veilig gesteld. Het ministerie in kwestie heeft daarbij 200 zandzakken aangeschaft die zij per boot getransporteerd heeft. Door de medewerkers is tezamen met dorpelingen gewerkt aan het plaatsen van de zandzakken rondom de controle kamer om zodoende ergere waterschade te voorkomen. Bij deze actie werd op verzoek van NH door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ondersteuning geboden in de vorm van transport van de zandzakken vanuit Commewijne naar Atjoni.

Met de uitvoering van het hybride zonnepanelen-project wordt invulling gegeven aan doel 7 van de Millenium Development Goals (MDG’s) namelijk, ‘Duurzame energievoorziening voor elke Surinamer’. Het ministerie heeft het voornemen, om in totaal 100 dorpen in het binnenland te voorzien van duurzame, schone energie. Het streven is, om de projecten in het jaar 2024 volledig te hebben afgerond.