Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

Minister Riad Nurmohamed; Met doordachte en duurzaam beleid top baggerproject opgeleverd

De tweede fase van het Suriname River Dredging Project is vandaag formeel opgeleverd. Het project is binnen het budget en ruim voor op schema opgeleverd. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken benadrukt dat het een Categorie A project met de hoogste eisen betreft. De waterweg is over een totale lengte van 68 kilometer uitgediept tot een diepte van 5,5 meter. Dit PPP-verband is uitgevoerd door joint venture baggerbedrijf De Boer B.V. en Boskalis en het project zal zichzelf terugverdienen. De bewindsman bracht bij de ceremoniële oplevering in herinnering dat twee jaren terug het project in een periode van ernstige crisis is opgestart. “Er werd politiek gedreven en verschillende belangen speelden. Maar in het parlement heb aangegeven dat wij het project gaan uitvoeren. We hebben het besluit genomen. We gaan met doordachte en duurzame beleid het project initiëren. Vandaag de dag staan wij hier. Het bijzondere van het project is dat het met nul cent is opgestart en het heeft niet gedrukt op de begroting van de staat,” stelt de minister. Dit is een model PPP-project met een onderhoudsperiode van twee jaar. Het baggeren zal nu continu plaatsvinden.

Fase 1 van het project is reeds uitbetaald met het model van Vergoeding Voor Gebruik (VVG). Dit bedrag wordt op een escrow-rekening gestort en is uitsluitend bedoeld voor de financiering van het baggerproject. Het baggerproject is een publiek-privaat partnerschap tussen de Hakrinbank, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de ministeries OW en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Met het project wordt het concurrentievermogen van Suriname vergroot. Diverse bedrijven zijn nu in staat om met grotere vaartuigen ons land aan te doen en zich te vestigen in Suriname. “Twee jaar terug liepen boten vast bij de monding. Op dat moment was de vaargeul ongeveer drie meter diep en dat was onvoldoende voor de scheepvaart. Het baggeren zorgt voor een diepere en veilige doorgang van schepen. Dit zal leiden tot economische voordelen; vermindering van transportkosten en het verhogen van de efficiëntie van de scheepvaart.” Minister Nurmohamed sprak dank uit aan alle actoren voor de goede samenwerking. Wij kunnen nu alle havens langs de rivier accommoderen.