Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Eu/ CIF- elektrificatieproject van start gegaan 10 dorpen Boven-Suriname krijgen 1×24 uur stroom

04-02-2022

Het EU/ CIF elektrificatieproject dat als karakter het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen heeft, is ceremonieel van start gegaan. Dit gebeurde op vrijdag 4 februari 2022, te Gingistonu in het boven-Surinamegebied. Met een druk op de knop, verricht door President Chandrikapersad Santokhi en Vicepresident Ronnie Brunswijk, werd in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders, functionarissen en de lokale gemeenschap de eerste elektriciteitsmast geheid, waarna het naambord van het project werd onthuld.

Met dit project zullen ook de dorpen Pambooko, Amakkakondre, Abenaston, Kajapati, Jaw Jaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi en Nieuw Aurora worden voorzien van 1x24uur stroom, opgewekt uit zonne-energie.

Volgens minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is met het EU/CIF-project officieel een begin gemaakt aan de hernieuwbare energievoorziening van het totale binnenland. Naar zeggen van de bewindsman, vindt binnenkort de start van het tweede solar- project voor het jaar 2022 plaats. Daarbij zullen nog eens negen dorpen in het boven- Surinamegebied, stroomopwaarts, worden voorzien van elektriciteit, uit zonne- energie opgewekt.

Antonio Goncalves, vertegenwoordiger van de IDB geeft aan dat elektriciteit fundamenteel is voor de ontwikkeling en groei van het Surinaams binnenland. De samenwerking met de regering Santokhi-Brunswijk is er volgens de IDB- vertegenwoordiger op gericht om ondersteunend te dienen bij de duurzame ontwikkeling en herstel op economisch, financieel en ecologisch vlak. In dat kader is de bank actief betrokken bij de inrichting van de landelijke elektriciteitsvoorziening.

De uitvoering van dit overheidsproject is in handen van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). De lokale gemeenschappen voorzien daarbij in het stuk terrein voor de installatie van de hybride zonne- energiesystemen. Ook zullen elektriciteitsmasten voor het project worden aangeleverd. Het EU/ CIF- project moet medio 2023 zijn afgerond. Eerder zijn Atjoni en Pokigron van zonne-energiesystemen voorzien.