President Chandrikapersad Santokhi heeft bezoek gehad van Sunil Sitaldin, ambassadeur van Suriname bij de Verenigde Naties (VN). Tijdens deze bijeenkomst die plaatsvond op 27 november op het Kabinet van de President zijn verschillende internationale onderwerpen besproken, waaronder de conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Bij deze meeting was ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aanwezig.
Minister Ramdin zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat er specifiek is gekeken naar mondiale trends, knelpunten en welke standpunten Suriname moet innemen. “We zijn niet een land, dat invloed heeft op de besluitvorming, maar van ons wordt wel verwacht dat we een standpunt hebben dat we van tijd tot tijd gaan etaleren en uitdragen.” De bewindsman lichtte toe dat Suriname eerder duidelijke standpunten heeft ingenomen met betrekking tot Israël, Palestina en Libanon. “We hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ik hoop dat het standhoudt tussen Israël en Libanon. We willen niet alleen een staakt-het-vuren, maar dat er diplomatiek gekeken wordt naar een echt goede oplossing om dit voor eens en altijd op een vredige manier op te lossen.”
Daarnaast ging het onderhoud over humanitaire bijstand aan de Gazastrook, het herstel van medische voorzieningen en de tweestatenoplossing. Ook de Caricom-positie werd besproken. Ten aanzien hiervan legt minister Ramdin uit dat Suriname vanwege zijn etnische, religieuze en historische achtergrond verschilt met andere Caribische landen en het soms mogelijk moet zijn om een andere positie in te nemen. Ambassadeur Sitaldin overhandigde een boekwerk aan president Santokhi; namelijk een verzameling van de vijf toespraken die het staatshoofd sinds 2020 heeft gehouden op de Algemene Vergadering van de VN. In deze toespraken zijn de standpunten van Suriname over thema’s zoals klimaatverandering, internationale conflicten en financiering van ontwikkeling duidelijk naar voren gebracht.
Voor wat betreft de positie van Suriname op internationaal gebeid zegt de BIBIS-bewindsman dat de internationale aanwezigheid van Suriname is toegenomen. “Ons internationaal profiel is ten goede veranderd. We zijn aanwezig, en dat is ook wat een land moet doen. Je moet je visie uitdragen en elk podium dat er is daarvoor gebruiken, omdat het ook in het belang is van het land.” Volgens de regeringsfunctionaris leidt deze actieve aanwezigheid tot meer interesse in Suriname. “Landen zien dat en krijgen veel meer interesse in Suriname. Ze zijn ook veel meer bereid om investeringen te plegen en ondersteuning te geven.” Minister Ramdin benadrukt dat niet alle internationale samenwerking om politiek draait.
Er worden ook concrete resultaten geboekt. De bewindsman noemt onder meer de recente overeenkomst met India voor de aankoop van fruitverwerkingsmachines en voedselvoorziening ter waarde van 1 miljoen USD door het Aziatische land. Minister Ramdin somt ook een presentatie op die begin december zal plaatsvinden. Het betreft een presentatie over ananasteelt, waarbij lokale boeren betrokken zullen zijn, de producten tot pulp voor export zullen worden verwerkt en er werkgelegenheid gecreëerd zal worden. “Onze internationale samenwerking heeft degelijk invloed op de economische ontwikkeling van het land. Dat is onderdeel van het werk dat we in de afgelopen vier jaar hebben gedaan om Suriname niet alleen op de kaart te plaatsen met een goed imago, maar ons ook open te stellen voor investeerders”, aldus de BIBIS-minister.