![](https://gov.sr/wp-content/uploads/2025/02/IBC-EAS-01-1024x683.jpg)
De publieke sector en relevante instellingen bij het creëren van waardevolle investeringsklimaten zijn op de tweede dag van de International Business Conference (IBC 2025) ook aan de orde gekomen. Anand Kalpoe, directeur van de Energie Autoriteit Suriname (EAS), deelde hierbij hoe de EAS zich inzet voor het opzetten van een transparant investeringsklimaat in de Surinaamse energiesector. Het doel is om zowel lokale als internationale investeerders duidelijkheid te bieden over de regelgeving, voorwaarden en controlemechanismen die van kracht zullen zijn, zodat zij met vertrouwen kunnen investeren. De IBC 2025, van 4 tot en met 6 februari, is een gezamenlijk initiatief van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC) en de Suriname Investment and Trade Agency (SITA).
Kalpoe benadrukte dat de EAS momenteel werkt aan de ontwikkeling van een elektriciteitssectorplan, dat als richtlijn zal dienen voor de komende vijf jaar en als visie voor de komende twintig jaar. Dit plan behandelt belangrijke aspecten zoals de opwekking van energie, het vergroten van het aandeel zonne-energie en de bijbehorende technische, economische en financiële voorwaarden. “Het creëren van een gelijk speelveld en transparantie is essentieel. Door duidelijke regels vast te leggen, weten investeerders precies waar ze aan toe zijn. Hierdoor wordt het risico voor investeringen aanzienlijk verminderd”, stelde Kalpoe.
Een belangrijk onderdeel van dit plan is de rol van Power Purchase Agreements (PPA’s), contracten die de voorwaarden voor de levering van energie tussen producenten en afnemers vastleggen, zoals prijs, volume en de duur van de energiegarantie. De EAS-directeur onderstreepte het belang van strikte naleving van deze contracten en het instellen van duidelijke controlemechanismen en sancties om te zorgen voor de uitvoering van de gemaakte afspraken.
Tot slot ging hij in op vragen die tijdens het netwerken op de conferentie werden gesteld over onder andere de huidige energiemix van Suriname en de grootste uitdagingen in de sector. “De grootste bottleneck in Suriname is de diversificatie van energiebronnen.” Volgens hem is het vergroten van het aandeel zonne-energie in de energiemix dan ook van cruciaal belang. “We moeten leren van best practices uit andere landen en, waar mogelijk, buitenlandse PPA’s voor zonne-energiesystemen aanpassen aan de Surinaamse situatie”, aldus directeur Kalpoe.