Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Suriname ondergaat eerste evaluatie van implementatie VN-verdrag tegen corruptie

Suriname bevindt zich momenteel in een eerste evaluatieproces voor de implementatie van de United Nation Convention Against Corruption (UNCAC). Thans vertoeft een team van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), die de beoordeling leidt, in Suriname. De beoordelingsgesprekken zijn gestart op maandag 10 februari op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Bij de evaluatie, die wordt uitgevoerd door deskundigen uit Grenada en Nieuw-Zeeland, zal worden nagegaan welke vordering ons land heeft geboekt sinds de ratificatie van dit verdrag.

Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de eerste beoordeling waarbij de eerste twee dagen zijn gewijd aan het beoordelen van de implementatie van hoofdstukken 3 en 4 van de wet met betrekking tot strafbare feiten, strafrechtelijke maatregelen, uitlevering, wederzijdse rechtshulp in strafzaken en andere vormen van internationale samenwerking. De derde dag zal bestaan uit een zelfevaluatie-validatieworkshop, waarin de implementatie van artikelen 5-14 en 51-59 uit hoofdstukken 2 en 5 zullen worden besproken.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt dat ons land de UNCAC in 2021 heeft geratificeerd en dat sindsdien de anti-corruptie commissie is geïnstalleerd en ook andere maatregelen zijn getroffen om corruptie te bestrijden. “We zijn met het IMF bezig om beleid uit te stippelen en andere zaken die ook te maken hebben met anti-corruptiebeleid te implementeren. We hebben wat progressie gemaakt.” De minister verwacht een positieve beoordeling en rekent erop dat de adviezen zullen bijdragen aan nieuwe inzichten voor wat betreft het versterken van instituten alsook adviezen met betrekking tot de wetgeving, die eventueel aangepast moet worden.

Volgens Tanja Santucci, vertegenwoordiger van de UNODC, begon deze evaluatie ongeveer twee jaar geleden toen Suriname begon te werken aan de documenten die als input voor de evaluatie nodig zijn. De evaluatie bevindt zich nu in een gevorderd stadium waarin de deskundigen naar Suriname reizen voor een landenbezoek. “Dit landenbezoek biedt de internationale experts de gelegenheid om rechtstreeks in contact te treden met publieke functionarissen in Suriname.” Tijdens het bezoek vinden er meerdere bijeenkomsten plaats met overheidsfunctionarissen. Deze gesprekken zijn essentieel om observaties te finaliseren die uiteindelijk zullen worden opgenomen in het eindrapport. “Zodra het rapport is afgerond, zal er een definitief landenevaluatierapport worden opgesteld dat aan de regering van Suriname wordt overhandigd. Dit rapport zal de basis vormen voor eventuele vervolgwerkzaamheden”, aldus Santucci.

De evaluatie, die wordt uitgevoerd door Grenada en Nieuw-Zeeland, zal naar verwachting binnen enkele maanden worden afgerond. De uitkomsten van deze evaluatie zullen Suriname niet alleen helpen onze implementatie te verbeteren, maar ook onze nationale en internationale geloofwaardigheid versterken in onze toewijding aan integriteit en transparantie.