Suriname en China hebben een Suppletoire Finance Agreement ondertekend. Hiermee hebben de twee landen een belangrijke stap gezet om de herschikking eerste fase af te ronden, van de schuld die Suriname bij het Aziatische land heeft. De ondertekening vond op maandag 18 november plaats tussen minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, en de Chinese ambassadeur Lin Ji. Malty Dwarkasing, administrateur-generaal bij het Bureau voor de Staatsschuld zegt dat deze ondertekening het bewijs is dat de eerste fase van herschikking is afgesloten.
Het proces van schuldherschikking heeft volgens Dwarkasing meer dan drie jaar geduurd. De leningen die met China zijn aangegaan, zijn: buyer’s credit, prefenrential buyer’s credit en concessionele leningen. Al deze bilaterale leningen komen van de Export-Import Bank (EXIM Bank) van China. De concessionele leningen zijn tegen een lage rentevoet en een langere looptijd verstrekt. “Ook deze leningen moesten herschikt worden. Maar voordat we tot de herschikking van deze type leningen konden komen, moest eerst een raamwerkovereenkomst tussen beide landen getekend worden”, aldus de administrateur-generaal.
Dwarkasing legt uit dat herschikking voor de twee andere leningen sedert vorige week door minister Raghoebarsing is getekend. Dit proces wordt aangegeven met fase 1. “Fase 1 van de herschikking heeft te maken met alle achterstanden die we hebben lopen tot 2021; herschikking van de betalingen die we moesten doen in 2022 tot 2024. Die betalingen zijn zowel interest betalingen als aflossingen. Die bedragen hebben we herschikt voor een langere periode”, laat Dwarkasing weten.
Verder geeft de administrateur-generaal aan dat wanneer al deze drie type leningen zijn ondertekend, dan fase 2 volgt, waarbij er weer onderhandeld zal worden met China. “Voor fase 2 komt er weer een overeenkomst voor de tweede herschikking, dan kan er volledig afgesloten worden met China”, aldus Dwarkasing. Ze voegt verder eraan toe: “En als we eenmaal herschikt hebben, kunnen we praten over eventueel nieuwe leningen. Maar het moet relevant zijn voor Suriname.” Volgens de functionaris moeten de voorwaarden goed zijn en de projecten ook. “Dat is de volgende fase dan kunnen we onze relatie met China op dat gebied voortzetten”, gaat Dwarkasing verder.
Karel Eckhorst, lid van het onderhandelingenteam met China tevens Surinames vertegenwoordiger bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat het schuldherstructureringstraject sedert oktober 2020 is begonnen met het verzoek aan de schuldeisers voor een zachte aflossingsschema van bestaande schulden. “Gesprekken met binnenlandse als buitenlandse schuldeisers werd een feit en de schulden bij commerciële schuldeisers zoals de Opperheimer bondholders, Paris Club en India zijn reeds afgewikkeld”, laat Eckhorst optekenen.
Hij zegt dat Suriname nu bezig is af te ronden met China als de grootste bilaterale schuldeiser. “Voor Suriname betekent dat we nog meer toegang krijgen tot financiering vanuit deze landen. Omdat er was afgesproken dat zolang de herstructurering niet heeft plaatsgevonden er geen aflossing zou plaatsvinden én er tegelijkertijd ook geen nieuwe leningen zouden worden aangegaan. Dus nu is de weg open voor hernieuwde financiering”, geeft Eckhorst aan.