Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

‘Startpositie regering niet uit het oog verliezen’

“Het is belangrijk om niet uit het oog te verliezen wat de startpositie van de regering is geweest. Wij stonden voor enorme uitdagingen. Ons land bevond zich in een diep dal zowel financieel economisch als sociaalmaatschappelijk.” Dit merkte president Chandrikapersad Santokhi op in zijn jaarrede op 1 oktober. Hij blikte terug op het Herstelprogramma en Herstelplan welke direct na het aantreden van de regering-Santokhi werd ingevoerd. “Het Herstelplan had zes doelen, waarvan de belangrijkste was om de financieel-economische crisis te bezweren. Wij kunnen stellen dat deze financieel-economische crisis door de getroffen maatregelen inmiddels is bezworen. Dat is goed nieuws, want het schept de voorwaarden voor verdere economische groei”, aldus het staatshoofd in de Nationale Assemblée.

De regeringsleider gaf aan dat crisisbeleid achter gelaten kan worden. “We stappen nu over naar duurzaam ontwikkelingsbeleid.” Hij liet doorschemeren dat ‘de andere vijf grote doelen’ ook gerealiseerd zijn. Zo is er volgens hem weer begrotingsdiscipline en economische groei. Het sociaal vangnet is gerealiseerd en regmatig bijgesteld. “De instituten van de overheid en het bestuur zijn versterkt en de effecten van de COVID-19-pandemie in ons land zijn ook geminimaliseerd”, voegde hij aan toe. Het staatshoofd benadrukte de inspanningen die de regering heeft gepleegd om de energietarieven te herzien. “We hebben grote stappen gezet om de energietarieven te herzien in samenspraak met de vakbonden met het oog op verlagingen. Dit betekent dat de uiteindelijke tarieven lager kunnen uitvallen dan eerder verwacht. Voor veel gezinnen zal dit verlichting brengen in deze uitdagende tijden.”

Het staatshoofd beklemtoonde dat de overheidsfinanciën op orde zijn gebracht, de inflatie onder controle is en dat de wisselkoers is gestabiliseerd. “Dit alles heeft veel van ons gevraagd van zowel de regering als van de burgers van dit land.  We hebben geïnvesteerd in onze infrastructuur, in onderwijs, gezondheidszorg, agrarische sector, veiligheid en in het binnenland.” President Santokhi hecht veel waarde aan de samenwerking met het bedrijfsleven.  “De samenwerking, met het bedrijfsleven is versterkt en een gunstig investeringsklimaat is gecreëerd, waardoor we kansen bieden aan ondernemers, werknemers en investeerders.”

President Santokhi memoreerede de recente akkoorden die zijn bereikt met Ravaksur plus en de veiligheidsbonden. “Tevens hebben we met de gezondheidsbonden waardevolle gesprekken gevoerd over belangrijke zaken ten aanzien van hun rechtspositie. Onze zorgmedewerkers vormen de ruggengraat van de samenleving en het is cruciaal dat hun harde werk en toewijding erkend en waardeerd worden.” Hij merkte op dat de akkoorden niet alleen over geld of contracten gaan, maar om mensen. “Ze gaan over mensen, over u, over jullie burgers, die meeluisteren, die hier in de zaal zitten en die iedere dag bijdragen aan een beter Suriname. Dankzij ons gezamenlijke werk hebben we de basis gelegd voor een stabiele en duurzame toekomst.”