Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Regering vast van plan te voldoen aan anti-corruptie voorwaarde IMF

De eerstvolgende review van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal in september geschieden. De monetaire instelling heeft echter ook voorwaarden die betrekking hebben op het beleid van Suriname om corruptie tegen te gaan. President Chandrikapersad Santokhi heeft hierover op 13 juli van gedachten gewisseld met de Anti-corruptie Commissie. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is deelgenoot geweest van het overleg. De bewindsman zegt dat Suriname zich ervoor inzet om binnen het raamwerk van het IMF te opereren.

Minister Amoksi merkt op dat er alles aan gedaan moet worden om in september een positieve review te behalen. “Een van de prioriteitsacties die het IMF-team ons stelt is de registratie van publieke functionarissen. Regeringsleden, parlementariërs en ook de leden van de rechterlijke macht moeten hun vermogen aangeven”, aldus de bewindsman. De monetaire instelling heeft als voorwaarde gesteld dat behalve registratie bij een notaris er ook publicatie van de vermogens moet plaatsvinden. De JusPol-minister merkt op dat het publiceren van vermogens in strijd is met de Surinaamse wetgeving.

Minister Amoksi laat doorschemeren dat er twee weken zijn uitgetrokken om te werken aan een concept staatsbesluit. “Behalve het staatsbesluit om zaken in place te brengen, zullen we ook een brief richten aan het IMF om aan te geven dat hun eis tegen de nationale wetgeving is.” De regeringsfunctionaris merkt op dat Suriname een volwaardige partner is van de monetaire instelling en er alles aan doet om de targets te halen. “Echter is het ook van belang om rekening te houden met de nationale wetgeving”, laat de bewindsman optekenen.