President Chandrikapersad Santokhi heeft bij zijn aantreden in juli dit jaar zijn regeringsperiode en herstel van de Surinaamse economie verdeeld in drie fasen, te weten: de ‘urgentiefase’ van negen maanden, een ‘stabilisatiefase’ van twee jaar gevolgd door de ‘groeifase’. Volgens het staatshoofd is er reeds zicht waar de regering naar toe gaat. Zij zit thans in de vijfde maand van de urgentiefase en maakt zich al op voor de stabilisatiefase, welke eind maart ingaat. In de urgentiefase genieten de financiële crisis, COVID-19 en het armoedevraagstuk prioriteit.
In de stabilisatiefase komen de uitvoering van projecten aan de orde. Het kabinet gaat op 23 december aanstaande in regeringsraad projecten goedkeuren, die in twee jaar tijd uitgevoerd moeten worden. Hiervoor zijn er criteria ontwikkeld. Zo gaf de regeringsleider op zaterdag 12 december 2020 te kennen tijdens een persconferentie in Nickerie. In januari zullen er architecten, ondernemers en consultants uitgenodigd worden voor een presentatie van de projecten. Deze groep zal dan ook de gelegenheid krijgen met voorstellen te komen.
Daarna zal er een maand worden uitgetrokken voor de selectie en eind februari/begin maart zullen de eerste stappen gezet worden richting openbare inschrijving voor de overheidsprojecten. De private projecten zullen aan de particulieren worden overgelaten, terwijl de public private partnership (ppp’s) op basis van goede afspraken uitgevoerd zullen worden.
President Santokhi legde in Nickerie ook de nadruk op het belang van de olie-inkomsten voor Suriname. Volgens hem komt de vierde olievondst op het juiste moment. Hij benadrukt dat de natuurlijke hulpbronnen aan het Surinaamse volk toebehoren. Met de inkomsten zullen er welvaart en ontwikkeling gebracht moeten worden alsook diversificatie van de economie. Belangrijk is dat er gespaard worden in een Spaar- en Stabilisatiefonds, waarvan de uitvoeringsbesluiten binnenkort een feit zijn.