De regering van Suriname en de Aluminium Corporation of China Limited (Chinalco) hebben ter ontwikkeling van de bauxietindustrie in West-Suriname een Memorandum of Understanding (MoU) getekend op maandag 25 november 2024. Deze historische stap voor Suriname viel samen met de herdenking van de onafhankelijkheidsdag van Suriname. De ondertekening werd namens Suriname gedaan door de ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Dong Jianxiong, Vicepresident van de Aluminum Corporation of China.
President Santokhi benadrukte bij dit heugelijk moment het grote belang van deze ontwikkelingen voor Suriname. “Jarenlang hebben we geprobeerd de bauxietindustrie in West-Suriname nieuw leven in te blazen, maar zonder succes. Ik stel mijn vertrouwen in Chinalco”, aldus het staatshoofd. Deze samenwerking zal een bijzondere bijdrage leveren aan Surinames economische ontwikkeling. De president sprak ook over de verantwoordelijkheid om de natuurlijke rijkdommen van Suriname duurzaam te benutten. Hij gaf aan dat de samenwerking met Chinalco in lijn moet zijn met het behoud van Surinames positie als carbon-negatief land. Ook stelde hij dat het van essentieel belang is dat economische ontwikkeling hand in hand gaat met het beschermen van Surinames milieu en unieke biodiversiteit.
De ondertekening van de MoU markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de bauxietsector in West-Suriname die jarenlange stagnatie gekend heeft. Danny Lachman, voorzitter van de presidentiële stuurgroep die belast is geweest met het inblazen van nieuw leven in West Suriname stelt dat potentiële investeerders zijn beoordeeld en geselecteerd, gelet op Surinaamse criteria. Gelet hierop kwam Chinalco uit de bus. Het bedrijf is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en heeft ruime ervaring op het gebied van duurzame mijnbouw en metaalverwerking. Chinalco heeft zijn waarde reeds ruimschoots bewezen in verschillende landen.
Het raamwerk waarbinnen werd onderhandeld met Chinalco werd eveneens door de presidentiële stuurgroep opgesteld. De resultaten hiervan werden voorgelegd aan de regeringsraad voor goedkeuring. De regering zal spoedig de MoU aan de Nationale Assemblee voorleggen om de passende wetgevende steun en goedkeuring van de Nationale Assemblee te verkrijgen. “Het echte werk kan dan daadwerkelijk van start gaan”, benadrukte Lachman.