Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Regering beoogt duurzame groei met Bakhuys-bauxietproject

President Chandrikapersad  Santokhi benadrukte in zijn Srefidensi-toespraak op het presidentieel paleis de voortdurende inspanningen van de Surinaamse regering om het land weer op te bouwen na jaren van economische uitdagingen. Een van de opvallende initiatieven is de ontwikkeling van de bauxietindustrie in het Bakhuys-gebied, waarvoor de regering een Memorandum of Understanding (MoU) gaat ondertekenen met een groot zuidoosters Aziatisch bedrijf.

Dit project zal de regionale ontwikkeling van West-Suriname stimuleren, met de creatie van 5000 nieuwe arbeidsplaatsen en meer economische bedrijvigheid voor Surinaamse bedrijven. “Ik beloofde het Surinaamse volk om het land weer op te bouwen. Ik erkende dat “het niet gemakkelijk zal zijn zonder geld met een zwakke overheid en torenhoge schulden. Maar hoe moeilijk het ook zal zijn, wij gaan het land weer opbouwen want dit is ons Suriname”, aldus het staatshoofd op 25 november 2024.

Volgens de president werpen de doorgevoerde hervormingen door zijn regering vruchten af en wordt er hard gewerkt aan het versterken van de samenleving door de focus te leggen op essentiële zaken zoals onderwijs en basisvoorzieningen, ook in de afgelegen gebieden. Een belangrijke stap in het verbeteren van de welvaart is het voorbereide financiële instrument, Royalty’s Voor Iedereen. “Dit plan biedt de Surinaamse bevolking een direct aandeel in de toekomstige olie-royalty’s van het land. Het initiatief creëert tegelijkertijd sterke vooruitzichten voor een robuustere economie en meer gelijkheid”, merkte de regeringsleider op.

Daarnaast blijft de regering zich inzetten voor het behoud van het tropisch regenwoud, waarbij Suriname trots kan zijn op zijn status als één van de weinige koolstofnegatieve landen ter wereld. President Santokhi stond stil bij de noodzaak van economische diversificatie, waarbij Suriname nieuwe inkomstenbronnen zal aanboren. Naast de focus op olie en bauxiet, richt de regering zich op het versterken van de landbouw- en visserijsector. Met investeringen in moderne technologieën en duurzame praktijken, hoopt de regering de voedselzekerheid te waarborgen en bij te dragen aan de economische diversificatie van het land.

Veiligheid blijft een ander belangrijk aandachtspunt. De regering blijft investeren in de politie en defensie en werkt nauw samen met internationale partners om de veiligheid in de regio te verbeteren. Daarnaast wordt er door de regering ingezet op het versterken van sociale voorzieningen, waaronder kinderbijslag, AOV en andere programma’s die burgers ondersteunen.

Het komend jaar markeert een belangrijke mijlpaal voor Suriname, aangezien het land 50 jaar onafhankelijkheid viert. Volgens de president is dit het ideale moment om de koers van het land verder te stabiliseren en te zorgen voor continuïteit in beleid, zodat de vooruitgang niet afhankelijk is van de politieke wind. “Wij moeten continuïteit van beleid hebben, zodat wij net als andere landen vooruit blijven gaan”, concludeerde het staatshoofd. De regering streeft ernaar om Suriname in de komende jaren te positioneren als een land met duurzame economische groei, meer werkgelegenheid, en verbeterde levensomstandigheden voor zijn inwoners.