Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi tekent condoleanceregister Paus Franciscus

President Chandrikapersad Santokhi heeft op donderdag 24 april in de Kathedrale Basiliek het condoleanceregister getekend, in verband met het overlijden van Paus Franciscus. Hiermee betuigt het staatshoofd zijn diepste medeleven aan de katholieke gemeenschap. De president benadrukte bij deze gelegenheid de wereldwijde impact van de paus, die zich onderscheidde door zijn actieve betrokkenheid bij dringende maatschappelijke vraagstukken en zijn vastberadenheid om oplossingen te zoeken die de grenzen van zijn religieuze jurisdictie overstegen.

President Santokhi prees het visionaire leiderschap van de kerkvorst in een tijdperk gekenmerkt door conflicten en sociale onrust, en merkte op dat zijn invloed reikte tot Suriname, de lokale katholieke gemeenschap en bisschop Karel Choennie. Het staatshoofd onderstreepte het belang van het collectief betuigen van medeleven en erkende de eeuwenlange, onschatbare bijdrage van de Rooms-Katholieke Kerk aan de Surinaamse samenleving, met name het gebied van onderwijs en sociale cohesie.

De president benadrukte tevens de inzet van de paus voor het behoud van het Amazonegebied, een onderwerp van cruciaal belang gezien de aanstaande COP30 in Brazilië. Hij riep op tot het voortzetten van de missie van de paus om het Amazone regenwoud te beschermen en de groene status van Suriname te behouden.

Bisschop Choennie, in 2015 benoemd door Paus Franciscus, beschreef de laatstgenoemde als een visionaire wereldleider met een diepgaande aandacht voor de mensen die hij diende. “De paus volgde een progressieve lijn en wilde dat vrouwen meer betrokken zijn in de kerk. Hij wilde dat de Inheemse volkeren beter worden gewaardeerd en de tribale volken gerespecteerd worden. Hij had aandacht voor arme vluchtelingen en bovenal maakte hij de hele wereld bewust over klimaatverandering”, legt Choennie uit. De paus benadrukte zijn krachtige bewustwording van de dreigende klimaatverandering.

Het condoleanceregister is tot en met vrijdag geopend in de Kathedrale basiliek, waar mensen hun medeleven kunnen betuigen. Vanavond wordt er in de basiliek een herdenkingsdienst gehouden. De uitvaart van Paus Franciscus vindt plaats op zaterdag 26 april, en zal rond 05:00 ’s morgens (Surinaamse tijd) live worden uitgezonden. Na de uitvaart volgt een periode van rouw, waarna de kardinalen, die in Rome bijeenkomen, een nieuwe kerkvorst zullen kiezen.