Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: ‘Rijkdom uit olie- en gaswinning behoort toe aan het volk’

President Chandrikapersad Santokhi heeft zijn visie op duurzaam beleid in de olie- en gassector bekendgemaakt bij de opening van de Suriname Olie- en Gasconferentie (SEOGS 2024). Tijdens zijn toespraak op 4 juni 2024 legde hij de nadruk op transparantie, verantwoording en internationale samenwerking als kernprincipes. “De rijkdom die wordt gegenereerd uit de olie- en gaswinning behoort toe aan het volk en niet aan de overheid of private entiteiten”,  onderstreepte het staatshoofd. 

Leiders hebben hierbij de plicht om strategieën te ontwerpen die duurzame voordelen garanderen. “Transparantie en verantwoording zijn pijlers voor veilig en verantwoord beheer van de hulpbronnen”, aldus het staatshoofd. Volgens het staatshoofd is na het tijdperk van olie- en gas een transitie naar hernieuwbare energie noodzakelijk. Daarnaast moedigde hij zowel lokale als buitenlandse bedrijven aan om local content te bevorderen.

Met het oog op grensoverschrijdende uitdagingen zoals klimaatverandering, benadrukte president Santokhi het belang van regionale en internationale samenwerking. Suriname is strategisch gepositioneerd binnen de Caribische en Zuid-Amerikaanse regio’s en streeft naar versterking van economische banden en het faciliteren van handel binnen organisaties zoals CARICOM en UNASUR. Er wordt al samengewerkt met buurlanden Brazilië en Guyana op het gebied van infrastructuur, met name de brug over de Corantijnrivier. “De voorbereidingen voor de brug tussen Suriname en Guyana bevinden zich in een vergevorderd stadium. Deze brug zal een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van regionale ontwikkeling en integratie.”

Hij stond ook stil bij het belang van het gebruik van geavanceerde technologieën en het bevorderen van investeringen, evenals de betrokkenheid van vrouwen in de energiesector. Verder schetste het staatshoofd maatregelen om de gezondheid, veiligheid en beveiliging van werknemers in de industrie te waarborgen, naast programma’s voor gemeenschapsontwikkeling die tot doel hebben lokale gemeenschappen rechtstreeks te laten profiteren van de groei van de energiesector. Suriname ziet een kans in toerisme en gastvrijheid om zijn natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed te presenteren, wat bijdraagt aan economische groei en culturele uitwisseling. “Suriname staat op het punt om een leidende rol te spelen in de regionale energiemarkt. Dit is niet alleen voordelig voor Suriname, maar zal ook bijdragen aan de welvaart van de Caribische en Zuid-Amerikaanse regio’s.”