Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi opent workshop Ordening en Transformatie Houtsector

De presidentiële Taskforce “Ordening en Transformatie Houtsector”, die werd ingesteld op 6 september 2022, organiseert een tweedaagse workshop. Het doel van de workshop is om met de hulp van stakeholders het beleid op het gebied van de Surinaamse houtsector te voorzien van advies. President Chandrikapersad Santokhi heeft deze workshop geopend op 2 december 2022 in de Royal Ballroom van hotel Torarica.

Het Surinaams bos is een bijzondere hulpbron. Anders dan andere natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, goud, bauxiet zal deze bron niet opraken bij duurzaam gebruik. Bij de opening van de workshop heeft het staatshoofd aangegeven dat het belangrijk is een zodanige strategie te creëren, dat er inkomsten worden gegenereerd zonder dat het de status van carbon- negatief land schaadt. “De wereld ziet Suriname als high-forested/low deforestation country. Dat moeten we behouden.” Volgens president Santokhi zal Suriname de export van rondhout uitfaseren. Daarnaast is hij van mening dat de lokale houtindustrie ontwikkeld moet worden. De studierichtingen bosbouw en houtbewerking op de LBO-scholen nemen hier een belangrijke plaats.

Tijdens de workshop worden presentaties verzorgd door experts vanuit de private sector en verschillende ministeries, waaronder Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Financiën en Planning en Openbare Werken (OW). Op de eerste dag is gesproken over het grondenrechten vraagstuk, fauna en bosbouw, inkomsten bosbouwsector en uitdagingen houtexport. De workshop richt zich naast houtkap ook op het verdienen met niet-houtproducten, zoals oliën en  natuurtoerisme.