Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi ontvangt boek over leven en werk van Ulrich Aron

Het boek ‘Dankbaar – Het leven en werk van Ulrich Edward Aron’ is officieel overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Dit boek, geschreven door Elviera Sandie, beschrijft het leven en carrière van Ulrich Aron, oud-voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) en de Rekenkamer van Suriname. De overhandiging vond plaats op vrijdag 27 december  2024 op het Kabinet van de President. In een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname benadrukte Aron dat het belangrijk is om de persoon te kennen in het boek dat is beschreven. “Ik heb 22 van de 35 dienstjaren in topposities mogen dienen bij staatsorganen. Wat ik daar heb meegemaakt, de mijlpalen die ik heb bereikt in die functies, zijn in dat boek gezet en aangeboden aan het staatshoofd”

Sandie legde uit dat het boek een beknopte weergave is van het leven en werk van Aron en slechts 41 pagina’s telt. “We mogen er trots op zijn dat wij een boek in handen hebben dat vooral de jeugd zal inspireren om te weten hoeveel inspanningen er zijn geweest om binnen het bestuurlijke van Suriname de rollen te vervullen die hij heeft vervuld en de wijze waarop hij dat heeft gedaan”, zei Sandie.

Aron begon zijn carrière op 24-jarige leeftijd als districtssecretaris in Suriname, destijds de jongste in die functie. Vervolgens werd hij districtscommissaris en klom op naar prominente rollen zoals voorzitter van De Nationale Assemblée, voorzitter van de Rekenkamer en voorzitter van het Tripartiet Overleg. President Santokhi sprak zijn waardering uit over het boek en gaf aan dankbaar te zijn dat het boek is geschreven. “Zo kan men kan zien hoe het eraan toeging en kan men hiervan leren.”

Aron blikte terug op zijn prestaties en merkte op dat de invoering van het eerste districtsplan voor Marowijne plaatsvond in 1984, toen hij de functie van districtscommissaris bekleedde. “Dit plan werd opgesteld in nauw overleg met de dorpsbevolking, waarbij krutu’s werden georganiseerd om te inventariseren welke ontwikkelingsbehoeften zij als prioriteit zagen. Het plan werd uiteindelijk gerealiseerd en andere districten hebben het overgenomen. Het is echter in Marowijne ontstaan, waar ik destijds als dc verantwoordelijk was.”

Een van de opmerkelijke bijdragen van Aron bij de Rekenkamer, opgericht in 1953, was het opstellen van onderzoeksprogramma’s. “Het gaat hierbij om de controle van staatsuitgaven, de rechtmatigheid en doelmatigheid van overheidsfinanciën. Het is essentieel om vast te leggen hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd, zodat de onderzoekers weten waarmee ze rekening moeten houden. Zo hebben we voor 53 van de onderzoeksprogramma’s richtlijnen opgesteld waaraan de onderzoekers zich konden houden. Dit zijn innovaties die we hebben doorgevoerd bij de Rekenkamer”, aldus Aron. Daarnaast leidde Aron als voorzitter van het Tripartiet Overleg de totstandkoming van drie belangrijke wetten: de Wet Minimumloon, de Wet Algemeen Pensioenfonds en de Wet Basiszorgverzekering.

Naast Arons eigen verhalen bevat het boek ook statements van anderen, zoals gewezen vicepresident Ramdien Sardjoe, André Pakosie en vele anderen die met hem hebben samengewerkt. Sandie merkte op dat het boek een ode is aan een grote Surinamer en riep op om dit te doen voor andere Surinamers die dat verdienen.