President Santokhi acht het aanpakken van diverse vraagstukken van de marrongemeenschap cruciaal. Het staatshoofd en het overlegorgaan Fiti Makandra zijn op 25 augustus wederom bijeengekomen, in aanwezigheid van verschillende kapiteins, granman’s en basja’s. Het is voor hem belangrijk om verdere input te verzamelen van dorpsbestuurders over bestaande en nieuwe uitdagingen, evenals hun voorstellen voor oplossingen. Tijdens de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van plantages van Para en Coronie aanwezig.
Op 23 augustus maakten president Santokhi en Fiti Makandra een aanvang met het aanpakken van verschillende uitdagingen waarmee zowel Inheemse als Afro-Surinaamse gemeenschappen te maken hebben. De vertegenwoordigers hebben diverse uitdagingen aangehaald. De president onderstreepte het belang van verantwoordelijkheid binnen de samenleving. “Als beleid gemaakt moet worden, zullen we dat doen. Maar wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen en kunnen deze problemen niet laten voor de komende generatie.”
Door klimaatverandering worden de omstandigheden uitdagender. De president merkte op dat het belangrijk is dat men zich ondanks klimaatverandering adapteert en niet slechts verplaatst. “Indien wij geen maatregelen treffen, zullen we slachtoffers zijn. Wij hebben niet slechts de leefgemeenschap van een dorp te verplaatsen, maar het ontwikkelen van infrastructuur”, vult het staatshoofd aan.
De veiligheidssituatie in het binnenland baart hem zorgen. Er zijn reeds gesprekken geweest met het ministerie van Defensie en Justitie en Politie om meer eenheden te sturen ter versterking van de veiligheid.
Op het gebied van infrastructuur kondigde het staatshoofd aan om alle dorpen te voorzien van zuiver drinkwater en zonne-energie. Gelet op de hoge kosten van fossiele energie, benadrukte hij het belang van zonne-energie in het kader van duurzaamheid. Hiernaast kwam het onderwijs in diverse binnenlandse gebieden aan bod, waarbij de noodzaak van verbetering van schoolfaciliteiten en accommodatie voor leerkrachten werd benadrukt. In dit kader wees de president op het renovatie- en uitbreidingsplan van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de onderhandelingen met Digicel en Telesur om binnen korte tijd het binnenland te voorzien van een communicatielijn met goede capaciteit voor goede verbinding tussen onderwijs in het binnenland en de stad.
Uiteindelijk deelde de president het plan om op het kabinet een presidentiële werkgroep te installeren die in nauw contact zal zijn met Fiti Makandra om de kwesties verder aan te pakken. Hij spoorde het orgaan ook aan om een organisatie op te richten die in het kader van het slavernijverleden het binnenland vertegenwoordigt. Zij hebben daarover een officiële brief gericht naar de president.
Hoewel het verzoek gedaan werd om jaarlijks te overleggen, acht president Santokhi het vanwege de urgentie belangrijk om sneller bijeen te komen. Hieruit vloeide het besluit voort om een keer in de drie maanden bij elkaar te komen. Hij riep hen op om geen enkele uitdaging te onderschatten en verzekerde zijn voortdurende beschikbaarheid voor hen.