President Chandrikapersad Santokhi ging in op verschillende onderwerpen in het radiopraatprogramma ‘ABC Actueel’. Tijdens dit gesprek zijn de uitvoering van het vonnis van de 8 decembermoorden, de economische stabiliteit, grondconversie, het foodbasketproject en het stimuleren van de lokale productie aan de orde gekomen. Het vraaggesprek is op dinsdag 9 januari 2024 gehouden bij het radiostation Ampie’s Broadcasting Corporation (ABC).
President Santokhi gaf te kennen dat met zware inspanning en zeker ook zware offers van het volk economische stabiliteit is bereikt. Die offers zullen nu terug gegeven worden aan het volk. In het gesprek benadrukte president Santokhi dat de eerste grondconversie laat zien dat de regering vier miljoen aan inkomsten kan genereren. Als de regering elke twee weken 4 miljoen aan inkomsten uit grondconversies blijft ontvangen, kan dat geld worden gebruikt voor het financieren van sociale programma’s.
Ten aanzien van de hoge prijzen in de winkels gaf het staatshoofd aan dat deze het gevolg zijn van importinflatie. De regering heeft op basis hiervan naar mogelijkheden gekeken, en een van de oplossingen is om goederen rechtstreeks van de producent te importeren en deze rechtstreeks naar de consument te brengen. Deze oplossing wordt momenteel uitgevoerd in het kader van het foodbasket-project, dat landelijk zal worden uitgevoerd. In alle ressorten zal een foodbasket worden opgezet. Het project is gestart met 12 producten en zal binnenkort worden uitgebreid naar 20 en daarna naar 40 producten. Met de foodbasket kunnen mensen levensmiddelen tegen lagere prijzen, die tussen 40 en 50% lager liggen dan de reguliere supermarktprijzen, aanschaffen.
Ook heeft het staatshoofd in dit gesprek gereageerd op een brief die recent door nieuwe advocaten van Desi Bouterse is geschreven naar het Openbaar Ministerie, het Hof van Justitie en naar de minister van Justitie en Politie betreffende het vonnis van het 8 decemberstrafproces. President Santokhi gaf aan dat hij via de media wel op de hoogte was, maar dat hij persoonlijk geen brief heeft ontvangen. Dit omdat de brief niet aan hem was geadresseerd. Het staatshoofd gaf wel aan dat betreffende de inhoud van de brief het bijzonder belangrijk is om te kijken hoe deze past binnen ons rechtssysteem. Hij wees op de vele regelingen, van het legaliteitsbeginsel tot het wetboek van strafvordering, die de basis vormen van het rechtssysteem. De zaak, die al vele jaren geleden begon en in hoger beroep is afgehandeld, heeft binnen deze rechtsstaat alle partijen de mogelijkheid geboden om hun inzichten, belastende en ontlastende zaken, bewijsmateriaal en andere relevante aspecten naar voren te brengen. Na de opschorting van het 8 december strafproces hebben de veroordeelden geen gratieverzoek ingediend, ondanks de mogelijkheid die het systeem biedt. President Santokhi bevestigde dat de vereiste periode van 8 werkdagen, waarin het verzoek gedaan mag worden, gisteren is verstreken. Vanaf vandaag zal het Openbaar Ministerie in overleg moeten treden met, vermoedelijk de advocaat van de veroordeelde om te vragen hoe het traject verder uitgezet zal worden met betrekking tot uitvoeren van het vonnis nl. detentie. Het staatshoofd gaf verder aan dat de brief dit traject, dat vandaag is ingegaan niet stuit. “De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het vonnis ligt in handen van de procureur generaal en niet in die van de regering”, aldus de president.