Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi benoemt historische relatie tussen Suriname en China; in gesprek met Chinese media

Het staatsbezoek van President Santokhi aan de Volksrepubliek China heeft de aandacht getrokken van grote delen van de samenleving en heeft Suriname in de schijnwerpers geplaatst. President Chandrikapersad Santokhi heeft voor vertrek uit de Chinese hoofdstad Beijing interviews afgelegd met Chinese media. In afzonderlijke gesprekken met CGTN en China Daily ging het staatshoofd in op verschillende aspecten van het staatsbezoek aan China. Een hoogtepunt daarvan waren de bilaterale gesprekken tussen president Santokhi en het Chinese staatshoofd Xi Jinping. Daarnaast zijn er diverse gesprekken gevoerd met grote Chinese bedrijven en conglomeraten. President Santokhi benadrukte de historische band van ons land met het Chinese volk, die meer dan 170 jaar teruggaat.

Het staatshoofd benadrukte ook de bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de Surinaamse samenleving en de ontwikkeling van ons land. Hij sprak ook over de invloed van de Chinese keuken op de Surinaamse cuisine. Op verzoek gaf hij meer inzicht in zijn persoonlijke band met China. Eerder heeft President Santokhi China al bezocht in zijn hoedanigheid als minister van Justitie en Politie en als voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Volgens hem is het belangrijk om naast de technische samenwerking en de uitwisseling van expertise ook te kijken naar het model van ontwikkeling en het doorzettingsvermogen van het Chinese volk en de Communistische Partij van China.

Tijdens het staatsbezoek heeft de Surinaamse regeringsleider van gedachten gewisseld over bilaterale en mondiale onderwerpen met zijn Chinese ambtgenoot. Hij complimenteerde het wijze en visionaire leiderschap van president Xi. Het staatsbezoek markeert ook het begin van een nieuw tijdperk in de bilaterale relatie. Het staatshoofd gaf verder aan dat Suriname zich op het pad van duurzame groei bevindt en nodigde Chinese bedrijven uit om te investeren in Suriname. Tot slot sprak president Santokhi zijn hartelijke felicitaties uit aan de Chinese regering en het Chinese volk ter gelegenheid van de aanstaande viering van 75 jaar oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 2024.