“Application of the Tool for Prioritization of SPS Investments for Market Access (P-IMA) Framework in Suriname”. Zo luidt de workshop die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op donderdag 21 november 2024 in samenwerking met de Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency (CAHFSA) en het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst in het “Owru Cul” sportcomplex is ingegaan op de toepassing van het P-IMA Framework als instrument voor onder meer exportgroei en landbouwproductiviteit.
Dit raamwerk, ontwikkeld door de Standard and Trade Development Facility (STDF), biedt een wetenschappelijke en gestructureerde aanpak van sanitaire en fytosanitaire (SPS) investeringen. Dit proces kan Suriname helpen om strategische keuzes te maken die bijdragen aan de verbetering van de landbouwexport naar internationale markten én het waarborgen van de voedselveiligheid. Anand Ramkisoensing, directeur Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, onderstreept bij deze de praktische waarde van de workshop. “We moeten voorbereid zijn op veranderende eisen van internationale markten en ervoor zorgen dat onze producten blijven voldoen aan de strengste normen.”
Ramkisoensing benadrukt dat dit proces voortdurende capaciteitsopbouw en nauwe samenwerking met de landbouwproducenten en exporteurs vereist. De workshop moet dan ook resulteren in een geprioriteerde lijst van SPS-investeringen, gericht op het versterken van de landbouwsector en het bevorderen van duurzame economische groei. De functionaris legt tegen de achtergrond van de groeiende export van groenten, fruit en andere agrarische producten, uit dat hetgeen Suriname nu exporteert, niet alleen behouden, maar ook uitgebreid moet worden. “Pas wanneer we blijven voldoen aan internationale standaarden, kunnen we onze export naar een hoger niveau tillen”, aldus Ramkisoensing.
Gavin Peters, CEO van CAHFSA, schaart zich hierachter. Volgens hem biedt het raamwerk een gestructureerde benadering om strategisch te denken en middelen doelgericht in te zetten. “Dit is een krachtige tool voor het identificeren van de juiste investeringen die de toegang tot markten verbeteren.” In deze is samenwerking tussen de publieke en private sector cruciaal. Peters: “Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we duurzame vooruitgang boeken en de uitdagingen van internationale markten effectief aangaan.” Voor het welslagen van de toepassing werd de workshop ook ondersteund door de Europese Unie (EU) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN).