Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Opschonen Saramaccakanaal verloopt vlot

Het opschonen van het Saramaccakanaal behoort tot een belangrijk ontwateringsproject, dat gekoesterd moet worden. Dit zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) tijdens het bezichtigen van de werkzaamheden op donderdag 4 juli 2024. Het project, gefinancierd door een lening van 35 miljoen US dollars van de Wereldbank, is gericht op het rehabiliteren en verbeteren van het Saramaccakanaalsysteem om de ontwateringsproblemen in Groot-Paramaribo aan te pakken. Volgens de bewindsman loopt het opschonen heel vlot en wordt er samen met de aannemer Infra International N.V. en ingenieursbureau ILACO uitgekeken naar de oplevering eind deze maand van dit langverwachte project.

Het Saramacca kanaal is belangrijk voor transport, maar ook om regenwater weg te laten lopen uit omliggende gebieden. De bedoeling van dit project is om de kleinere kanalen eromheen en de sluizen op te schonen. Tevens moet het probleem dat een groot deel van Paramaribo, Wanica en Saramacca onder water loopt als het hard regent, tot het verleden gaan behoren. De OW-minister benadrukte dat de begroting nog lang niet genoeg is om het kanaal verder te onderhouden. “De gebruikers van het kanaal zullen ervoor betalen”, merkte hij op. Naar aanleiding hiervan zal er binnenkort een plan aangeboden worden binnen de Raad van Ministers (RvM) ter goedkeuring. Volgens de bewindsman moet het kanaal nog jaren hierna goed onderhouden kunnen worden.

Raoul Hieralal, van het Saramacca Canal Unit (SCU), een werkarm van het ministerie van OW, zei dat de bedoeling van het bezoek met de media was om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden die de aannemer vanaf 8 januari dit jaar heeft verricht. Het kanaal, dat 25 kilometer lang is, is verdeeld in vijf secties. “De aannemer heeft nagenoeg 80 tot 85 procent van het kanaal al opgeschoond”, liet Hieralal weten. Dit is inclusief het verwijderen van de vegetatie en de bomen op de bermen. De drijvende vegetatie in het kanaal is ook verwijderd, maar men is helemaal nog niet gekomen aan de bermen en de bomen langs het kanaal.

Zowel de SCU als het ministerie van OW zijn tevreden met de manier waarop het werk uitgevoerd wordt. Echter waren er volgens Hieralal wat uitdagingen waarmee het team in aanraking kwam. “Ze hadden last van slangen, bijen en andere gevaarlijke situaties. Maar natuurlijk zijn zij daarvoor opgeleid of getraind voor hun veiligheid”, merkte de functionaris verder op. Ook het feit dat in de strekking Magentakanaal tot Uitkijk bijna volledig dichtbegroeid was, zorgde voor wat uitdagingen om door die vegetatie heen te bewegen en tegelijkertijd deze te verwijderen.

Na de oplevering van het kanaal, volgt er een defect liability periode van drie maanden. Er zijn volgens Hieralal veel bedrijven langs het water die van het kanaal gebruikmaken, zoals voor transport van hun goederen, materialen, etc. Natuurlijk heeft het kanaal ook een uitermate belangrijke drainagefunctie. Maar dat betekent niet dat er geen toezicht meer zal zijn. “Dan is de aannemer nog verantwoordelijk voor problemen die zich kunnen voordoen in die drie maanden. Die moet hij dan verhelpen”,  aldus Hieralal.